Rozwiązać w zbiorze liczb naturalnych równanie:
\(\displaystyle{ x+y+z=x \cdot y \cdot z}\)
Naturalne rozwiązania równania
Naturalne rozwiązania równania
\(\displaystyle{ x=1,\;y=2\;z=3}\) i jeszcze pięć symetrycznych rozwiązań. Sądzę, że to wszystkie rozwiązania. Pozostaje kwestia wykazania.
Skoro równanie jest symetryczne, można np. założyć, że \(\displaystyle{ x \le y \le z}\) i potem dopisywać pozostałe, permutowane, rozwiązania. W sytuacji takiego założenia mamy oczywiście jedno rozwiązanie, które napisałem. O ile wykażemy, że tak jest.
Skoro równanie jest symetryczne, można np. założyć, że \(\displaystyle{ x \le y \le z}\) i potem dopisywać pozostałe, permutowane, rozwiązania. W sytuacji takiego założenia mamy oczywiście jedno rozwiązanie, które napisałem. O ile wykażemy, że tak jest.
- Vax
- Użytkownik
- Posty: 2913
- Rejestracja: 27 kwie 2010, o 22:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Biała Podlaska / Warszawa
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 612 razy
Naturalne rozwiązania równania
Równoważnie \(\displaystyle{ \frac{1}{xy}+\frac{1}{xz}+\frac{1}{yz} = 1}\), jeżeli \(\displaystyle{ x,y,z \ge 2}\) to \(\displaystyle{ \frac{1}{xy}+\frac{1}{xz}+\frac{1}{yz} \le \frac{1}{4}+\frac{1}{4}+\frac{1}{4} < 1}\), więc co najmniej jedna z niewiadomych musi być równa \(\displaystyle{ 1}\), bez straty ogólności \(\displaystyle{ x=1}\) (równanie jest symetryczne), dostajemy \(\displaystyle{ 1+y+z = yz \iff (y-1)(z-1) = 2}\) a stąd od razu dostajemy \(\displaystyle{ (y,z) = (2,3) , (3,2)}\) skąd jedynymi naturalnymi rozwiązaniami są trójki \(\displaystyle{ (x,y,z) = (1,2,3)}\) ze wszystkimi permutacjami.
Naturalne rozwiązania równania
Jak zwykle pięknie -- 28 lis 2012, o 12:45 --Wydaje się, że zadanie ma ogólniejszy wydźwięk. Wiąże się bezpośrednio z liczbami doskonałymi. Tutaj mieliśmy szóstkę w roli liczby doskonałej. Dla czterech składników nie ma liczby doskonałej, więc sądzę, że równanie
\(\displaystyle{ x+y+z+t=xyzt}\)
nie ma rozwiązań naturalnych. Natomiast dla pięciu składników i równania
\(\displaystyle{ x+y+z+t+u=xyztu}\)
mamy drugą liczbę doskonałą \(\displaystyle{ 28}\) z dzielnikami \(\displaystyle{ 1,2,4,7,14}\). Proponuję więc uoglnienie wyniku omawianego zadania.
\(\displaystyle{ x+y+z+t=xyzt}\)
nie ma rozwiązań naturalnych. Natomiast dla pięciu składników i równania
\(\displaystyle{ x+y+z+t+u=xyztu}\)
mamy drugą liczbę doskonałą \(\displaystyle{ 28}\) z dzielnikami \(\displaystyle{ 1,2,4,7,14}\). Proponuję więc uoglnienie wyniku omawianego zadania.
- Ponewor
- Moderator
- Posty: 2218
- Rejestracja: 30 sty 2012, o 21:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 70 razy
- Pomógł: 297 razy
Naturalne rozwiązania równania
To co napisałeś jest niestety nieprawdą. Niewiele jest liczb doskonałych które są równe iloczynowi wszystkich swoich dzielników (prócz siebie samej). Takie liczby w rozkładzie na czynniki mają mieć sumę wykładników nie większą od dwóch - inaczej mówiąc mogą być iloczynem co najwyżej dwóch niekoniecznie różnych liczb pierwszych. Jedyną taką liczbą doskonałą jest 6 - lekki dowód, podam później. Otrzymane przez ciebie rozwiązanie dla pięciu zmiennych jest błędne. Dla czterech zmiennych jest czwórka \(\displaystyle{ 1, \ 1, \ 2, \ 4}\) i jej permutacje. Dla pięciu zmiennych są dwie piątki: \(\displaystyle{ 1, \ 1, \ 1, \ 2, \ 5}\) i \(\displaystyle{ 1, \ 1, \ 2, \ 2, \ 2}\)
Ostatnio zmieniony 28 lis 2012, o 20:59 przez Ponewor, łącznie zmieniany 1 raz.
Naturalne rozwiązania równania
Tak - przesadziłem z iloczynem. Więc trzeba by zmienić kwalifikację z bezpośredniego powiązania na pośrednie I oczywiście z liczbą \(\displaystyle{ 28}\) iloczyn nie wychodzi. Dzięki za czujność. Tym niemniej nawet bez tej złej motywacji zadanie chyba pozostaje interesujące.
EDIT Jeszcze bardziej interesujące po edycji poprzedniego posta. Proponuję więc w wersji z \(\displaystyle{ n}\) liczbami.
EDIT Jeszcze bardziej interesujące po edycji poprzedniego posta. Proponuję więc w wersji z \(\displaystyle{ n}\) liczbami.