wyznacz pary liczb

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
Roni17
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 106
Rejestracja: 15 lis 2006, o 18:02
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Pszczyna
Podziękował: 8 razy

wyznacz pary liczb

Post autor: Roni17 »

Suma dwóch liczb naturlanych dodtanich wynosi 504 a ich najwiekszym wspolbym dzielnikiem jest 36. Wyznacz wszytskie pary liczb o tej wlasnosci
Awatar użytkownika
Tristan
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2353
Rejestracja: 24 kwie 2005, o 14:28
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 27 razy
Pomógł: 557 razy

wyznacz pary liczb

Post autor: Tristan »

Mamy, że \(\displaystyle{ x+y=504}\) oraz \(\displaystyle{ NWD(x,y)=36}\). Możemy więc zapisać \(\displaystyle{ x=36a, y=36b}\), a wtedy \(\displaystyle{ NWD(a,b)=1}\) i \(\displaystyle{ 36a+36b=504}\). Dzieląc ostatnie równanie przez 36 otrzymujemy \(\displaystyle{ a+b=14}\) skąd mamy \(\displaystyle{ a=1,b=13}\) lub \(\displaystyle{ a=3,b=11}\) lub \(\displaystyle{ a=5, b=9}\) i przypadki symetryczne. W sumie otrzymujemy sześć par (a,b), więc i rozwiązań będzie sześć.
ODPOWIEDZ