Nierówności diofantyczne z parametrami

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
Awatar użytkownika
Grzanka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 31
Rejestracja: 6 paź 2009, o 21:21
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków

Nierówności diofantyczne z parametrami

Post autor: Grzanka »

Witam, mam do rozwiązania układ nierówności diofantycznych, przy czym mam znaleźć liczby a, b, c zależne od \(\displaystyle{ \alpha \in \mathbb{Q}\cap[0,1],\beta}\)-dowolne.

Założenia: \(\displaystyle{ a,b\in\mathbb{Z}}\) względnie pierwsze, \(\displaystyle{ c, d \in \mathbb{Z}, n\in \mathbb{N}.}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} bn-c \geq (\alpha n + \beta)\cdot a \\ (\alpha n + \beta)\cdot a > bn-c-d\end{cases}}\)
lub jak kto woli
\(\displaystyle{ \begin{cases} \frac{bn-c}{a} \geq \alpha n + \beta \\ \alpha n + \beta > \frac{bn-c-d}{a}\end{cases}}\)

Bardzo proszę o pomoc.
ODPOWIEDZ