Mnożenie modulo dowód

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
Kanodelo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1267
Rejestracja: 1 kwie 2011, o 11:37
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Malbork
Podziękował: 419 razy
Pomógł: 114 razy

Mnożenie modulo dowód

Post autor: Kanodelo »

Udowodnij że \(\displaystyle{ (a \cdot _n b) \cdot _n c=(abc)_n}\) (gdzie \(\displaystyle{ \cdot _n}\) oznacza mnożenie modulo)

Zapisałem to:
\(\displaystyle{ (a \cdot _n b) \cdot _n c=(abc)_n \\
(a\cdot b)_n \cdot_n c=(abc)_n \\
\left( (a\cdot b)_n \cdot c\right)_n=(abc)_n}\)

Korzystam z tego, że \(\displaystyle{ (x)_n=(y)_n \Leftrightarrow n|(x-y)}\):
\(\displaystyle{ n|(ab)_n\cdot c-abc \\
n|-c\left[ ab-(ab)_n\right]}\)

Czy to \(\displaystyle{ -c}\) w czymś przeszkadza, czy ta ostatnia linijka jest zawsze prawdziwa? Wydaje mi się że jest, ale wolę sie upewnić
ODPOWIEDZ