Trójki pitagorejskie z liczbą pierwszą

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
metamatyk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 107
Rejestracja: 26 lip 2004, o 02:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 6 razy

Trójki pitagorejskie z liczbą pierwszą

Post autor: metamatyk »

Niech \(\displaystyle{ p}\) będzie liczbą pierwszą. Rozwiąż w liczbach naturalnych równanie:
\(\displaystyle{ x^2+y^2=p}\)
Udało mi się znaleźć kilka rozwiązań. Jak znaleźć wszystkie?

Znalezienie tych liczb pomoże mi wyznaczyć "dużo" rozwiązań r-nia

\(\displaystyle{ x^2+y^2+w^2=z^2}\)

Każda czwórka \(\displaystyle{ (x,y,\frac{p-1}{2},\frac{p+1}{2})}\), gdzie \(\displaystyle{ x^2+y^2=p}\) jest jego rozwiązaniem.
Awatar użytkownika
Sylwek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2716
Rejestracja: 21 maja 2007, o 14:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 160 razy
Pomógł: 657 razy

Trójki pitagorejskie z liczbą pierwszą

Post autor: Sylwek »

Jeśli \(\displaystyle{ p=4k+3}\), to rozwiązań nie będzie (z powodu modulo 4), w dowolnym innym przypadku liczba \(\displaystyle{ p \in \mathbb{P}}\) ma dokładnie jedno przedstawienie w postaci sumy dwóch kwadratów liczb naturalnych. Jest to Twierdzenie Fermata o sumie dwóch kwadratów. Dowód znajdziesz w "Teoria liczb" Sierpińskiego.

Czy to wystarczy w Twoim problemie?
metamatyk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 107
Rejestracja: 26 lip 2004, o 02:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 6 razy

Trójki pitagorejskie z liczbą pierwszą

Post autor: metamatyk »

Super! Dziękuję
ODPOWIEDZ