Hey,
1)Podaj najmniejszą liczbę naturalną, która spełnia następujący układ kongruencji:
\(\displaystyle{ \begin{cases} x \equiv 1 \pmod {29} \\ x \equiv 2 \pmod {31} \\ x \equiv 3 \pmod {37} \end{cases}}\)
2.)Podaj najmniejszą liczbę naturalną, która spełnia następujący układ kongruencji:
\(\displaystyle{ \begin{cases} x \equiv 1 \pmod {10} \\ x \equiv 2 \pmod 9 \\ x \equiv 3 \pmod {11} \\ x \equiv 4 \pmod {13} \end{cases}}\)
3.)Podaj liczbę dodatnich rozwiązań układu kongruencji
\(\displaystyle{ \begin{cases} x \equiv 1 \pmod {101} \\ x \equiv 2 \pmod {102} \\ x \equiv 3 \pmod {103} \end{cases}}\)
mniejszych od \(\displaystyle{ 10^7}\)
4.)Czy układ kongruencji
\(\displaystyle{ \begin{cases} x \equiv 1 \pmod {1111} \\ x \equiv 22 \pmod {22222} \\ x \equiv 333 \pmod {333333} \end{cases}}\)
ma rozwiazanie? tak lub nie
POMOZE MI KTOS TO ROZWIAZAC BO MAM CZAS 4 GODZ NA ZROBIENIE ICH I WYSLANIE WYKLADOWCY... BŁAGAAAAAM
Zadania z kongurencjami
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 17 lis 2012, o 20:29
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Śląsk
Zadania z kongurencjami
Ostatnio zmieniony 17 lis 2012, o 21:13 przez loitzl9006, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik
- Posty: 11413
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3155 razy
- Pomógł: 748 razy
Zadania z kongurencjami
1)Podaj najmniejszą liczbę naturalną, która spełnia następujący układ kongruencji:
\(\displaystyle{ \begin{cases} x \equiv 1 \pmod {29} \\ x \equiv 2 \pmod {31} \\ x \equiv 3 \pmod {37} \end{cases}}\)
sa rózna metody, Twierdzenie chinskie o resztach i juz , ale mozna itez inaczej np
\(\displaystyle{ x= 29 m+1 = 31n +2}\) stad
\(\displaystyle{ 29(m-n)= 1 +2n}\)
gdy \(\displaystyle{ n=14}\) zle, ale gdy \(\displaystyle{ n=43}\), to wtedy
\(\displaystyle{ m=46}\) zas \(\displaystyle{ x}\) wylizcysz juz sam
itd
\(\displaystyle{ \begin{cases} x \equiv 1 \pmod {29} \\ x \equiv 2 \pmod {31} \\ x \equiv 3 \pmod {37} \end{cases}}\)
sa rózna metody, Twierdzenie chinskie o resztach i juz , ale mozna itez inaczej np
\(\displaystyle{ x= 29 m+1 = 31n +2}\) stad
\(\displaystyle{ 29(m-n)= 1 +2n}\)
gdy \(\displaystyle{ n=14}\) zle, ale gdy \(\displaystyle{ n=43}\), to wtedy
\(\displaystyle{ m=46}\) zas \(\displaystyle{ x}\) wylizcysz juz sam
itd
BO MAM CZAS 4 GODZ NA ZROBIENIE ICH I WYSLANIE WYKLADOWCY...
Ostatnio zmieniony 17 lis 2012, o 21:27 przez loitzl9006, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 17 lis 2012, o 20:29
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Śląsk
Zadania z kongurencjami
Dragą męki i głeboko wytężonego myślenia doszlam do wyników tych ukladów, po za ostatnim zadaniem
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik
- Posty: 11413
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3155 razy
- Pomógł: 748 razy
Zadania z kongurencjami
ostatnia kongruencja nie moze miec rozwiazania boDragą męki i głeboko wytężonego myślenia doszlam do wyników tych ukladów, po za ostatnim zadaniem
\(\displaystyle{ x -1}\) oraz \(\displaystyle{ x- 333}\) nie moga obie dzielic sie (bez reszty) przez \(\displaystyle{ 11}\)
Ostatnio zmieniony 17 lis 2012, o 21:28 przez loitzl9006, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Używaj LaTeX-a nawet do prostych wyrażeń.
Powód: Używaj LaTeX-a nawet do prostych wyrażeń.