działanie z logarytmem w Z11

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
zagor
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 12 mar 2007, o 22:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wawa
Podziękował: 2 razy

działanie z logarytmem w Z11

Post autor: zagor »

W ciele Z11

\(\displaystyle{ 2(log_2)X+3=5}\)

jak to policzyć??
Awatar użytkownika
arek1357
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5749
Rejestracja: 6 gru 2006, o 09:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: blisko
Podziękował: 131 razy
Pomógł: 526 razy

działanie z logarytmem w Z11

Post autor: arek1357 »

\(\displaystyle{ 2lg_2X=2}\)

\(\displaystyle{ lg_2X^{2}=2}\)

\(\displaystyle{ X^{2}=4}\)

x=2 lub x=9
zagor
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 12 mar 2007, o 22:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wawa
Podziękował: 2 razy

działanie z logarytmem w Z11

Post autor: zagor »

dlaczego x=9?
mozesz mi to wytlumaczyc
Awatar użytkownika
arek1357
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5749
Rejestracja: 6 gru 2006, o 09:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: blisko
Podziękował: 131 razy
Pomógł: 526 razy

działanie z logarytmem w Z11

Post autor: arek1357 »

x=9 bo:

\(\displaystyle{ 9^{2}=81=4}\)

bo 81:11=7 r 4
Awatar użytkownika
Sir George
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1145
Rejestracja: 27 kwie 2006, o 10:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: z Konopii
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 203 razy

działanie z logarytmem w Z11

Post autor: Sir George »

zagor pisze:dlaczego x=9?
mozesz mi to wytlumaczyc
A dokładniej\(\displaystyle{ x^2-4=(x-2)(x+2)\equiv(x-2)(x-9)\quad (\mbox{mod } 11)}\)
ODPOWIEDZ