Witam!
Nie mogę znaleźć objaśnienia modulo, w szczególności chodzi o liczenie modulo licz ujemnych i ułamków. Potrzebne są jakieś tabelki, tak? Ale w jaki sposób je wykorzystać? Jak z nich wyczytać, że \(\displaystyle{ -2=1(mod 3)}\), a \(\displaystyle{ 2^{-1}=2(mod 3)}\)?
Liczenie modulo
-
- Użytkownik
- Posty: 5101
- Rejestracja: 11 mar 2011, o 16:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 52°16'37''N 20°52'45''E
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 1001 razy
Liczenie modulo
\(\displaystyle{ -2\equiv1\pmod3}\), bo \(\displaystyle{ -2-1=-3}\) jest podzielne przez \(\displaystyle{ 3}\).
\(\displaystyle{ 2}\) jest odwrotnością \(\displaystyle{ 2}\) modulo \(\displaystyle{ 3}\), bo \(\displaystyle{ 2\cdot2\equiv1\pmod3}\).
\(\displaystyle{ 2}\) jest odwrotnością \(\displaystyle{ 2}\) modulo \(\displaystyle{ 3}\), bo \(\displaystyle{ 2\cdot2\equiv1\pmod3}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 63
- Rejestracja: 21 wrz 2011, o 21:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 12 razy
Liczenie modulo
Eh, chyba niestety niewiele pomogło.
Ok, \(\displaystyle{ -2-1=-3}\)(skąd wogóle to działanie?) jest podzielne przez 3, reszty nie daje. Ale co z tego?
\(\displaystyle{ 2 \cdot 2=1(mod 3)}\) to rozumiem, ale dlaczego akurat to działania to tego przykładu? I jak z tego wyciągnąć wniosek, że \(\displaystyle{ 2^{-1}=2(mod3)?}\)?
Ok, \(\displaystyle{ -2-1=-3}\)(skąd wogóle to działanie?) jest podzielne przez 3, reszty nie daje. Ale co z tego?
\(\displaystyle{ 2 \cdot 2=1(mod 3)}\) to rozumiem, ale dlaczego akurat to działania to tego przykładu? I jak z tego wyciągnąć wniosek, że \(\displaystyle{ 2^{-1}=2(mod3)?}\)?