Rozstrzygnąć czy liczba jest wymierna

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
matematykadlamysl
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 6 lis 2012, o 19:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: WWA

Rozstrzygnąć czy liczba jest wymierna

Post autor: matematykadlamysl »

Rozstrzygnac, czy liczba:
\(\displaystyle{ \sqrt{ \sqrt{5}+3 } + \sqrt{ \sqrt{5}-2 }}\)
jest wymierna.

Wsk: Zbadać sumę i iloczyn:
\(\displaystyle{ \sqrt{ \sqrt{5}+3 } \pm \sqrt{ \sqrt{5}-2 }}\)

Iloczyn równy 5, suma równa 2 razy pierwszy pierwiastek. Ale co w związku z tym? :/
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Rozstrzygnąć czy liczba jest wymierna

Post autor: anna_ »

Ale ona jest niewymierna.
matematykadlamysl
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 6 lis 2012, o 19:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: WWA

Rozstrzygnąć czy liczba jest wymierna

Post autor: matematykadlamysl »

No dobra, ale z czego to wynika?
ODPOWIEDZ