Cześć, mam kłopot z 2 zadaniami.
1. Porównaj liczby \(\displaystyle{ \sqrt{13} - \sqrt{12}}\) i \(\displaystyle{ \sqrt{12} - \sqrt{11}}\).
Moim pomysłem było porównanie ich kwadratów, skoro oba są dodatnie, ale i tak musiałbym wtedy porównywać liczby \(\displaystyle{ 23 - 2 \sqrt{132}}\) i \(\displaystyle{ 25 - 2 \sqrt{156}}\), czego bez kalkulatora nie zrobię.
2. Uzasadnij niewymierność liczby \(\displaystyle{ \sqrt{3} - \sqrt{2}}\).
Hm, założyłem nie wprost, że jest wymierna, przyrównałem do \(\displaystyle{ \frac{p}{q}}\), gdzie NWD(p,q)=1, podniosłem obie strony do kwadratu, ale i tak nie jestem w stanie żadnych ciekawych wniosków wyciągnąć
Dzięki za ewentualną pomoc!
Uzasadnij niewymierność i porównaj liczny
-
- Użytkownik
- Posty: 500
- Rejestracja: 19 lip 2011, o 09:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zielona Góra
- Podziękował: 19 razy
- Pomógł: 79 razy
Uzasadnij niewymierność i porównaj liczny
Po przyrównaniu do tego ułamka otrzymałem takie cudo: \(\displaystyle{ p^{4}-10p^{2}q^{2}+q^{4}=0}\).
Potraktuj to jak równanie dwukwadratowe zmiennej p i rozwiązując je postaraj się dojść do sprzeczności.
Dla uproszczenia możesz założyć, że \(\displaystyle{ a=p^{2}}\) \(\displaystyle{ b=q^{2}}\). Liczby a i b są oczywiście wymierne.
Szedłbym w tą stronę.
Potraktuj to jak równanie dwukwadratowe zmiennej p i rozwiązując je postaraj się dojść do sprzeczności.
Dla uproszczenia możesz założyć, że \(\displaystyle{ a=p^{2}}\) \(\displaystyle{ b=q^{2}}\). Liczby a i b są oczywiście wymierne.
Szedłbym w tą stronę.
-
- Użytkownik
- Posty: 4618
- Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Racibórz
- Pomógł: 866 razy
Uzasadnij niewymierność i porównaj liczny
Wskazówka do 1)
\(\displaystyle{ \sqrt{13} - \sqrt{12}= \frac{1}{\sqrt{13}+ \sqrt{12}}}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{12} - \sqrt{11}= \frac{1}{\sqrt{12}+ \sqrt{11}}}\)
Porównanie tych ułamków nie powinno być problemem.
\(\displaystyle{ \sqrt{13} - \sqrt{12}= \frac{1}{\sqrt{13}+ \sqrt{12}}}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{12} - \sqrt{11}= \frac{1}{\sqrt{12}+ \sqrt{11}}}\)
Porównanie tych ułamków nie powinno być problemem.
- Ponewor
- Moderator
- Posty: 2218
- Rejestracja: 30 sty 2012, o 21:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 70 razy
- Pomógł: 297 razy
Uzasadnij niewymierność i porównaj liczny
Podpowiedź do 2. Założenie jest dobre, tylko zanim podnosisz do kwadratu przenieś na drugą stroną pierwiastek z dwóch.
-
- Użytkownik
- Posty: 9
- Rejestracja: 5 cze 2010, o 20:51
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wałbrzych
- Podziękował: 4 razy
Uzasadnij niewymierność i porównaj liczny
Niestety dalej nie mogę zrobić drugiego.
Po przeniesieniu \(\displaystyle{ \sqrt{2}}\) na drugą stronę i podniesieniu równania do kwadratu, dochodzę po kilku operacjach do postaci:
\(\displaystyle{ p^{2} + 2pq \sqrt{2} -q^{2}=0}\) i nie potrafię wykazać sprzeczności.
Po przeniesieniu \(\displaystyle{ \sqrt{2}}\) na drugą stronę i podniesieniu równania do kwadratu, dochodzę po kilku operacjach do postaci:
\(\displaystyle{ p^{2} + 2pq \sqrt{2} -q^{2}=0}\) i nie potrafię wykazać sprzeczności.
- Ponewor
- Moderator
- Posty: 2218
- Rejestracja: 30 sty 2012, o 21:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 70 razy
- Pomógł: 297 razy
Uzasadnij niewymierność i porównaj liczny
\(\displaystyle{ \sqrt{3}-\sqrt{2}=\frac{p}{q} \Leftrightarrow \sqrt{3}= \frac{p}{q} +\sqrt{2} \Leftrightarrow 3 = \frac{p^{2}}{q^{2}}+2+\frac{2p\sqrt{2}}{q } \Leftrightarrow \sqrt{2}=\frac{q(1-\frac{p^{2}}{q^{2}})}{2p}}\) co sugeruje nam, że \(\displaystyle{ \sqrt{2}}\) jest liczbą wymierną - sprzeczność.