Nierówność z silnią i potęgą

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
rafalrutkowski92
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 29
Rejestracja: 26 lut 2011, o 14:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ełk
Podziękował: 10 razy

Nierówność z silnią i potęgą

Post autor: rafalrutkowski92 »

\(\displaystyle{ (n!)^{2} \ge n^{n+1}}\) ,dla \(\displaystyle{ n \ge 7}\)


Umiałbym to zrobić z indukcji, ale potrzebna byłaby mi taka nierówność, która nomen omen nie jestem pewny czy jest prawdziwa:


\(\displaystyle{ n^{n+1} \ge (n+1)^{n}}\) ,dla \(\displaystyle{ n \ge 7}\)
tometomek91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2959
Rejestracja: 8 sie 2009, o 23:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 281 razy
Pomógł: 498 razy

Nierówność z silnią i potęgą

Post autor: tometomek91 »

\(\displaystyle{ n^{n+1} \ge (n+1)^{n}\\
n \cdot n^n \ge (n+1)^{n}\\
n \ge \left( 1+\frac{1}{n} \right)^n}\)

dla dużych \(\displaystyle{ n}\) prawa strona jest bliska liczby \(\displaystyle{ e}\), czyli nierówność ok.
rafalrutkowski92
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 29
Rejestracja: 26 lut 2011, o 14:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ełk
Podziękował: 10 razy

Nierówność z silnią i potęgą

Post autor: rafalrutkowski92 »

Faktycznie, dosyć banalne-zmyliło mnie to, że to dla trzech pierwszych naturalnych nie działało
Dzięki wielkie a temat do zamknięcia
ODPOWIEDZ