Mam układ równań :
\(\displaystyle{ \begin{cases} 3x + 4y = 2 \\9x +2y = 6 \end{cases}}\)
Pytanie jest o liczbę rozwiązań. Wyszło mi
\(\displaystyle{ \begin{cases}x=8 \\ y=0\end{cases}}\)
Jak policzyć liczbę rozwiązań?
Liczba rozwiązań w układzie równań.
-
- Użytkownik
- Posty: 1185
- Rejestracja: 13 paź 2012, o 17:34
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: tu i tam
- Podziękował: 528 razy
- Pomógł: 5 razy
Liczba rozwiązań w układzie równań.
Ostatnio zmieniony 3 lis 2012, o 18:47 przez Anonymous, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: "Ilość" stosuje się tylko do rzeczowników niepoliczalnych
Powód: "Ilość" stosuje się tylko do rzeczowników niepoliczalnych
-
- Użytkownik
- Posty: 844
- Rejestracja: 19 lis 2009, o 15:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 121 razy
- Pomógł: 156 razy
Liczba rozwiązań w układzie równań.
Albo na logikę - skoro wyszły Ci konkretne wartości niewiadomych to znaczy, że to jest jedyne rozwiązanie układu. Swoją drogą masz błąd - wstaw swoje wartości do układu równań i zobaczysz, że się nie zgadza - powinno być:
\(\displaystyle{ \begin{cases}x=\frac{2}{3} \\ y=0\end{cases}}\)
Albo ze wzorów Cramera choć w tym konkretnym przypadku moim zdaniem nie ma sensu wzorów Cramera stosowac.
\(\displaystyle{ \begin{cases}x=\frac{2}{3} \\ y=0\end{cases}}\)
Albo ze wzorów Cramera choć w tym konkretnym przypadku moim zdaniem nie ma sensu wzorów Cramera stosowac.
-
- Użytkownik
- Posty: 1185
- Rejestracja: 13 paź 2012, o 17:34
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: tu i tam
- Podziękował: 528 razy
- Pomógł: 5 razy
Liczba rozwiązań w układzie równań.
Przepraszam , mój błąd, nie zapisałam, że to jest w \(\displaystyle{ Z_{11}}\).-- 3 lis 2012, o 19:01 --Wypisałam 1 rozwiązanie, więc odpowiedź brzmi " \(\displaystyle{ 1}\) ?