Wykaż następujące nierówności

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
damian18833
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 138
Rejestracja: 12 wrz 2009, o 15:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 16 razy

Wykaż następujące nierówności

Post autor: damian18833 »

a) \(\displaystyle{ \forall(n \in N \wedge n>n_{0}) 2^{n}>n^{16}}\)
b) \(\displaystyle{ \forall N \in \exists n_{0} \in \forall(n \in N \wedge n>n_{0}) n!>N^{n}}\)
szw1710

Wykaż następujące nierówności

Post autor: szw1710 »

a) Wykaż, że \(\displaystyle{ \lim\limits_{n\to\infty}\frac{n^{16}}{2^n}=0.}\) Tego rodzaju granice były tu szeroko niedawno analizowane. Maczałem w tym palce (dla łatwiejszego szukania). Stąd trywialnie wynika Twoja teza.

b) Na podobnej jak w a) zasadzie wykaż, że \(\displaystyle{ \lim\limits_{n\to\infty}\frac{n!}{N^n}=+\infty.}\) albo, co na jedno wychodzi, \(\displaystyle{ \lim\limits_{n\to\infty}\frac{N^n}{n!}=0.}\)
ODPOWIEDZ