Grupa abelowa w Zn

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
myszka9
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1185
Rejestracja: 13 paź 2012, o 17:34
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: tu i tam
Podziękował: 528 razy
Pomógł: 5 razy

Grupa abelowa w Zn

Post autor: myszka9 »

Sprawdź czy zbiór \(\displaystyle{ \\Z _{n}}\) z działaniem :

\(\displaystyle{ a \partial b := (a+b) - [ \frac{a + b}{n} ]n}\)

jest grupą abelową.

Jak to zrobić?
1. Spr czy działanie jest zamknięte na działanie. Czyli co?

\(\displaystyle{ (a+b) - [ \frac{a + b}{n} ]n = 0}\) ?
Czy\(\displaystyle{ 0}\) należy do \(\displaystyle{ \\Z_{n}}\)?

2. Spr czy działanie jest przemienne :

\(\displaystyle{ a \partial b = b \partial a (?)}\)

\(\displaystyle{ a \partial b = 0}\)

\(\displaystyle{ b \partial a = (b+a) - [ \frac{b + a}{n} ]n = 0 = a \partial b}\)

3. Spr czy działanie jest łączne

\(\displaystyle{ a \ partial (b \ partial c ) = (a \partial b) \partial c ) (?)}\)

\(\displaystyle{ a \partial (b \partial c ) = a \partial ( (b+c) - [ \frac{b + c}{n} ]n ) = a + b + c - [ \frac{a + b + c }{n}]n = a + b + c - a - b - c = 0}\)

itd..

Dobrze to robię?-- 1 lis 2012, o 14:25 --I dlaczego tam jest nawias kwadratowy, to jest cecha?
ODPOWIEDZ