Ogólny największy wspólny dzielnik

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
Swider
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 184
Rejestracja: 11 paź 2011, o 19:41
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Sosnowiec
Podziękował: 5 razy

Ogólny największy wspólny dzielnik

Post autor: Swider »

Jak wyznacza się NWD dla liczb postaci?:

\(\displaystyle{ NWD(2n + 1, 9n + 4)}\)
Awatar użytkownika
sebnorth
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 635
Rejestracja: 12 sty 2011, o 16:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Puck i Trójmiasto
Pomógł: 201 razy

Ogólny największy wspólny dzielnik

Post autor: sebnorth »

Będę używał skrótu NWD\(\displaystyle{ (a,b) = (a,b)}\) i korzystał z własności \(\displaystyle{ (a,b) = (a-b,a)}\):

\(\displaystyle{ (2n+1, 9n+4) = (2n+1, 7n+3) = (2n+1, 5n+2) = (2n+1, 3n+1) =}\)

\(\displaystyle{ = (2n+1, n) =(n+1,n) = 1}\)
Swider
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 184
Rejestracja: 11 paź 2011, o 19:41
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Sosnowiec
Podziękował: 5 razy

Ogólny największy wspólny dzielnik

Post autor: Swider »

Dziękuję bardzo
ODPOWIEDZ