Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
-
myszka9
- Użytkownik
- Posty: 1185
- Rejestracja: 13 paź 2012, o 17:34
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: tu i tam
- Podziękował: 528 razy
- Pomógł: 5 razy
Post
autor: myszka9 »
Wskaż to rozwiązanie, gdzie \(\displaystyle{ x}\) jest najmniejszą liczbą całkowitą równania :
\(\displaystyle{ 357x + 403y = 208}\).
Dochodzę do ostatniego punktu zadania i wychodzi mi :
\(\displaystyle{ -38272 - 403 t = x}\)
\(\displaystyle{ 33904 + 357 t = y}\)
Co dalej?
\(\displaystyle{ t \in Z}\)
-
Zordon
- Użytkownik
- Posty: 4977
- Rejestracja: 12 lut 2008, o 21:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 75 razy
- Pomógł: 910 razy
Post
autor: Zordon »
Jak widać, nie istnieje rozwiązanie z minimalnym x. Można wybrać x dowolnie mały.