NWD w układzie równań

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
Awatar użytkownika
blackbird936
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 280
Rejestracja: 28 lis 2011, o 13:28
Płeć: Kobieta
Podziękował: 53 razy

NWD w układzie równań

Post autor: blackbird936 »

Rozwiązać w liczbach naturalnych układ

\(\displaystyle{ NWD(x,y) = 83}\)
\(\displaystyle{ 5x + 7y = 2573}\)
Ostatnio zmieniony 22 paź 2012, o 01:39 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale.
Ewelinakor
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 27 sie 2012, o 21:32
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Bielsko/Kraków
Pomógł: 1 raz

NWD w układzie równań

Post autor: Ewelinakor »

Podstaw sobie:
\(\displaystyle{ x = 83a \\
y= 83b}\)
.
Ostatnio zmieniony 21 paź 2012, o 13:44 przez kamil13151, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach [latex] [/latex].
Awatar użytkownika
blackbird936
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 280
Rejestracja: 28 lis 2011, o 13:28
Płeć: Kobieta
Podziękował: 53 razy

NWD w układzie równań

Post autor: blackbird936 »

doszłam do czegoś takiego:
\(\displaystyle{ x=7719+7t}\)
\(\displaystyle{ y=-5146-5t}\)
i z tego:
\(\displaystyle{ NWD(7719+7t,-5146-5t)=83}\)
i co dalej?
Awatar użytkownika
Premislav
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15687
Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 196 razy
Pomógł: 5220 razy

NWD w układzie równań

Post autor: Premislav »

wskazówka: \(\displaystyle{ 2573=30 \cdot 83+83}\)
Awatar użytkownika
blackbird936
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 280
Rejestracja: 28 lis 2011, o 13:28
Płeć: Kobieta
Podziękował: 53 razy

NWD w układzie równań

Post autor: blackbird936 »

Nie wiem co mam dalej zrobic
Awatar użytkownika
Vardamir
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1913
Rejestracja: 3 wrz 2010, o 22:52
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 410 razy

NWD w układzie równań

Post autor: Vardamir »

Zastosuj dotego równania \(\displaystyle{ 5x + 7y = 2573}\) te podpowiedzi:
Ewelinakor pisze:Podstaw sobie:
\(\displaystyle{ x = 83a \\
y= 83b}\)
.
Premislav pisze:wskazówka: \(\displaystyle{ 2573=30 \cdot 83+83}\)
Wyjdzie Ci zależność pomiędzy \(\displaystyle{ a}\) i \(\displaystyle{ b}\).
Awatar użytkownika
blackbird936
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 280
Rejestracja: 28 lis 2011, o 13:28
Płeć: Kobieta
Podziękował: 53 razy

NWD w układzie równań

Post autor: blackbird936 »

a moge zapisac cos takiego?
\(\displaystyle{ 31NWD(5x,7y)=83}\) ?
Awatar użytkownika
Premislav
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15687
Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 196 razy
Pomógł: 5220 razy

NWD w układzie równań

Post autor: Premislav »

Zapisać możesz (właśnie to uczyniłaś ), ale nic dobrego z tego nie wyniknie (popatrz, że NWD zawsze jest całkowite, a Tobie po podzieleniu wyszedłby radosny ułamek).
Awatar użytkownika
blackbird936
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 280
Rejestracja: 28 lis 2011, o 13:28
Płeć: Kobieta
Podziękował: 53 razy

NWD w układzie równań

Post autor: blackbird936 »

Nie ogarniam tego ;((

to teraz mam coś takiego:
\(\displaystyle{ NWD(a,b)=1}\)
\(\displaystyle{ 5a+7b=31}\)

Ja nie wiem co mam z tym dalej zrobic (
Awatar użytkownika
Premislav
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15687
Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 196 razy
Pomógł: 5220 razy

NWD w układzie równań

Post autor: Premislav »

\(\displaystyle{ 5a+5b+2b=30+1}\)
\(\displaystyle{ 2b}\) przystaje do \(\displaystyle{ 1(mod 5)}\), inaczej: \(\displaystyle{ 1}\) jest resztą z dzielenia \(\displaystyle{ 2b}\) przez \(\displaystyle{ 5}\).
\(\displaystyle{ b<5}\) (inaczej przekroczy \(\displaystyle{ 31}\)).
EDIT: z tego \(\displaystyle{ b}\) już gładko wyjdzie, a skoro będziesz miała \(\displaystyle{ b}\), to i \(\displaystyle{ a}\) znajdziesz.
Awatar użytkownika
blackbird936
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 280
Rejestracja: 28 lis 2011, o 13:28
Płeć: Kobieta
Podziękował: 53 razy

NWD w układzie równań

Post autor: blackbird936 »

To w końcu ile jest równe x i y ?
Awatar użytkownika
Premislav
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15687
Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 196 razy
Pomógł: 5220 razy

NWD w układzie równań

Post autor: Premislav »

Wyliczyłaś \(\displaystyle{ a}\) i \(\displaystyle{ b}\)? Wracasz zatem do podstawienia \(\displaystyle{ x=83a}\), \(\displaystyle{ y=83b}\)
Awatar użytkownika
blackbird936
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 280
Rejestracja: 28 lis 2011, o 13:28
Płeć: Kobieta
Podziękował: 53 razy

NWD w układzie równań

Post autor: blackbird936 »

A mógłbyś mi to rozpisać po kolei, bo mi ciężko.
Przepisałam tylko to co mi napisałeś, ale nie umiem z tego wyliczyć ani a ani b a co dopiero x i y
Awatar użytkownika
Premislav
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15687
Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 196 razy
Pomógł: 5220 razy

NWD w układzie równań

Post autor: Premislav »

\(\displaystyle{ 0 \le b<5}\)
zatem \(\displaystyle{ 2b<10//
2b=5c+1, 5c+1<10}\)
I zostają dwie możliwości do sprawdzenia, \(\displaystyle{ 2b=1}\) (sprzeczna, liczba parzysta miałaby być równa nieparzystej) i \(\displaystyle{ 2b=6}\)
Awatar użytkownika
blackbird936
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 280
Rejestracja: 28 lis 2011, o 13:28
Płeć: Kobieta
Podziękował: 53 razy

NWD w układzie równań

Post autor: blackbird936 »

to \(\displaystyle{ y=249}\), a \(\displaystyle{ x=166}\)
ODPOWIEDZ