Witam
mam zadanie do rozwiązania ale nie mam pojęcia jak się do niego zabrać. Proszę o pomoc
Czy istnieje taka liczba x , dla której wyrażenia
\(\displaystyle{ x + \sqrt{2}}\), oraz \(\displaystyle{ x^3 + \sqrt{2}}\)
przyjmują wartości wymierne?
Wartości wymierne
-
- Użytkownik
- Posty: 33
- Rejestracja: 21 paź 2012, o 12:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 5 razy
- Vax
- Użytkownik
- Posty: 2913
- Rejestracja: 27 kwie 2010, o 22:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Biała Podlaska / Warszawa
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 612 razy
Wartości wymierne
Nie, jeżeli nie wprost dla pewnego \(\displaystyle{ k \in \mathbb{Q}}\) mielibyśmy \(\displaystyle{ x+\sqrt{2}=k \iff x=k-\sqrt{2}}\), oraz liczba \(\displaystyle{ x^3+\sqrt{2} \in \mathbb{Q} \iff (k-\sqrt{2})^3+\sqrt{2} \in \mathbb{Q} \iff k^3-3\sqrt{2}k^2+6k-\sqrt{2} \in \mathbb{Q} \iff (k^3+6k)-\sqrt{2}(3k^2+1) \in \mathbb{Q} \iff \sqrt{2}(3k^2+1) \in \mathbb{Q}}\)
Sprzeczność, gdyż \(\displaystyle{ \sqrt{2} \not\in \mathbb{Q}}\), oraz \(\displaystyle{ 3k^2+1 \in \mathbb{Q} \wedge 3k^2+1 \neq 0}\), a iloczyn liczby niewymiernej i niezerowej wymiernej jest niewymierny.
Sprzeczność, gdyż \(\displaystyle{ \sqrt{2} \not\in \mathbb{Q}}\), oraz \(\displaystyle{ 3k^2+1 \in \mathbb{Q} \wedge 3k^2+1 \neq 0}\), a iloczyn liczby niewymiernej i niezerowej wymiernej jest niewymierny.
-
- Użytkownik
- Posty: 33
- Rejestracja: 21 paź 2012, o 12:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 5 razy