Mnożenie modulo \(\displaystyle{ n}\) definiujemy dla \(\displaystyle{ a,b \in \mathbb Z_n}\) następująco:
\(\displaystyle{ a \cdot _nb=}\) reszta z dzielenia \(\displaystyle{ a \cdot b}\) przez \(\displaystyle{ n}\)
Mogę prosic o jakąś translację?? na język mniej matemtyczny?:) bo mój translator wysiada... przy tym;) i nie bardzo wiem o co chodzi... i jak matematycznie ją rozumieć tylko szczatkowo
modulo mnożenie definicja
- lightinside
- Użytkownik
- Posty: 796
- Rejestracja: 25 lis 2011, o 22:25
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Poznań/Łódź
- Podziękował: 111 razy
- Pomógł: 29 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 500
- Rejestracja: 19 lip 2011, o 09:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zielona Góra
- Podziękował: 19 razy
- Pomógł: 79 razy
modulo mnożenie definicja
Ustalmy sobie jakąś dowolną liczbę n. Niech to będzie dajmy na to 6.
Weźmy sobie jakieś dwie przykładowe liczby \(\displaystyle{ a=3}\) \(\displaystyle{ b = 7}\).
Pytamy się teraz, ile to jest \(\displaystyle{ 3 \cdot _{6}7}\).
Najpierw pomnóżmy \(\displaystyle{ 3 \cdot 7 = 21}\). Teraz zapiszmy 21 w trochę inny sposób: \(\displaystyle{ 21 = 3 \cdot 6+3}\). Reszta z dzielenia liczby 21 przez 6, to 3. A więc \(\displaystyle{ 3 \cdot _{6}7 = 3}\) .
Weźmy sobie jakieś dwie przykładowe liczby \(\displaystyle{ a=3}\) \(\displaystyle{ b = 7}\).
Pytamy się teraz, ile to jest \(\displaystyle{ 3 \cdot _{6}7}\).
Najpierw pomnóżmy \(\displaystyle{ 3 \cdot 7 = 21}\). Teraz zapiszmy 21 w trochę inny sposób: \(\displaystyle{ 21 = 3 \cdot 6+3}\). Reszta z dzielenia liczby 21 przez 6, to 3. A więc \(\displaystyle{ 3 \cdot _{6}7 = 3}\) .
- Zordon
- Użytkownik
- Posty: 4977
- Rejestracja: 12 lut 2008, o 21:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 75 razy
- Pomógł: 910 razy
modulo mnożenie definicja
U mnie w szkole dzielenie z resztą było bodajże w 3 klasie podstawówki. Być może od tamtego czasu nie było to odświeżane, ale i tak wstyd nie wiedzieć.