Witam użytkowników. Bardzo lubię rozwiązywać zadania i pewnego razu natknąłem się na taki inny "kwadrat magiczny". Po kilku godzinach przemyśleń, obliczania już nie mam pomysłu jak to rozwiązać.
\(\displaystyle{ \begin{tabular}{ccc}
73 & 636 & 29 \\
48 & 2816 & 27 \\
92 & ? & 85 \\
\end{tabular}}\)
Odkryłem jedynie to, że jeżeli dodamy w kolumnie pionowej lewej i prawej dwie pierwsze liczby i odejmiemy trzecią to po lewej stronie wychodzi 29, a po prawej -29.
\(\displaystyle{ \begin{tabular}{ccc}
73 & 636 & 29 \\
+ & & + \\
48 & 2816 & 27 \\
- & & - \\
92 & ? & 85 \\
= & & = \\
29 & & -29 \\
\end{tabular}}\)
Wie ktoś jakim sposobem znaleźć tą brakującą liczbę?
Kwadrat magiczny?
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 20 paź 2012, o 13:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Częstochowa
- Podziękował: 1 raz
Kwadrat magiczny?
Chyba tylko to będzie pasowało.
\(\displaystyle{ \begin{tabular}{ccc}
73 & 636 & 29 \\
48 & 2816 & 27 \\
92 & 3452 & 85 \\
\end{tabular}}\)
---------------------------------------
\(\displaystyle{ \begin{tabular}{ccc}
73 & 636 & 29 \\
+ & + & + \\
48 & 2816 & 27 \\
- & - & - \\
92 & 3452 & 85 \\
= & = & = \\
29 & 0 & -29 \\
\end{tabular}}\)
Teoretycznie pasuje \(\displaystyle{ 0-29=-29}\) | \(\displaystyle{ 0-(-29)=29}\)
Tylko cały czas mi się zdaje, że ta liczba powinna być mniejsza niż 2816 z tego powodu iż w lewej i prawej kolumnie jest \(\displaystyle{ a>b<c}\), a w środkowej jakby na odwrót \(\displaystyle{ a<b>c}\) jednak nie ma co filozofować Za pół miesiąca dostanę rozwiązanie więc dam znać czy odpowiedź była prawidłowa
\(\displaystyle{ \begin{tabular}{ccc}
73 & 636 & 29 \\
48 & 2816 & 27 \\
92 & 3452 & 85 \\
\end{tabular}}\)
---------------------------------------
\(\displaystyle{ \begin{tabular}{ccc}
73 & 636 & 29 \\
+ & + & + \\
48 & 2816 & 27 \\
- & - & - \\
92 & 3452 & 85 \\
= & = & = \\
29 & 0 & -29 \\
\end{tabular}}\)
Teoretycznie pasuje \(\displaystyle{ 0-29=-29}\) | \(\displaystyle{ 0-(-29)=29}\)
Tylko cały czas mi się zdaje, że ta liczba powinna być mniejsza niż 2816 z tego powodu iż w lewej i prawej kolumnie jest \(\displaystyle{ a>b<c}\), a w środkowej jakby na odwrót \(\displaystyle{ a<b>c}\) jednak nie ma co filozofować Za pół miesiąca dostanę rozwiązanie więc dam znać czy odpowiedź była prawidłowa