Ciąg Fibonacciego

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
Swider
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 184
Rejestracja: 11 paź 2011, o 19:41
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Sosnowiec
Podziękował: 5 razy

Ciąg Fibonacciego

Post autor: Swider »

Mam problem z takim zadaniem, nie wiem jak takie coś rozwiązać, proszę o pomoc.

Rozważmy ciąg okreslony rekurencyjnie: \(\displaystyle{ a_{1} = 1, a_{2} = 1, a_{n+2} = a_{n+1} + a_{n}}\)(ciag Fibonacciego).
Udowodnij, ze:
(a) \(\displaystyle{ 2 | a_{3n}, 3 | a_{4n}, 5 | a_{5n}}\)

b) \(\displaystyle{ \frac{1}{ \sqrt{5} }\left[ \left( \frac{1+ \sqrt{5} }{2} \right)^{n} - \left( \frac{1- \sqrt{5} }{2} \right)^{n} \right]}\)
szw1710

Ciąg Fibonacciego

Post autor: szw1710 »

b) Zadanie tego typu robiono tu wielokrotnie. Chodzi o rekurencje liniowe. Można np. przez równanie charakterystyczne. Przeszukaj forum.
Awatar użytkownika
Zordon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4977
Rejestracja: 12 lut 2008, o 21:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 75 razy
Pomógł: 910 razy

Ciąg Fibonacciego

Post autor: Zordon »

a) znany fakt: \(\displaystyle{ nwd(a_k,a_n)=a_{nwd(k,n)}}\)
wystarczy teraz zauważyć, że np. \(\displaystyle{ 3=a_4}\)
Awatar użytkownika
Ponewor
Moderator
Moderator
Posty: 2218
Rejestracja: 30 sty 2012, o 21:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 70 razy
Pomógł: 297 razy

Ciąg Fibonacciego

Post autor: Ponewor »

b) można również dowieść przez indukcję
ODPOWIEDZ