Podzielność, wykazać implikację

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
fuqs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 377
Rejestracja: 22 paź 2006, o 15:18
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 24 razy
Pomógł: 1 raz

Podzielność, wykazać implikację

Post autor: fuqs »

Mam wykazać implikację:

\(\displaystyle{ a+b|a ^{2} \Rightarrow a+b|b ^{2}}\)

Bardzo pilne..

dziękuję z góry za wskazówki.
olekp
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 31
Rejestracja: 8 maja 2012, o 09:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 2 razy

Podzielność, wykazać implikację

Post autor: olekp »

Wskazówka: zastosuj jeden z tzw. wzorów skróconego mnożenia.
fuqs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 377
Rejestracja: 22 paź 2006, o 15:18
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 24 razy
Pomógł: 1 raz

Podzielność, wykazać implikację

Post autor: fuqs »

mogę prosić o jeszcze jedną podpowiedź? od czego zacząć (1 krok) ?
olekp
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 31
Rejestracja: 8 maja 2012, o 09:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 2 razy

Podzielność, wykazać implikację

Post autor: olekp »

Ponieważ \(\displaystyle{ a+b | a^2}\), to istnieje takie \(\displaystyle{ k \in \mathbb{Z}}\), że \(\displaystyle{ a^2 = (a+b) k}\). Wiemy, że \(\displaystyle{ b^2 = a^2 - (a+b)(a-b) = (a+b)(k-a+b)}\). Stąd \(\displaystyle{ a+b | b^2}\).
ODPOWIEDZ