NWD(a,b) x NWW(a,b) = a,b

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
magdawnetrzak
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 18
Rejestracja: 6 paź 2012, o 16:45
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Katowice

NWD(a,b) x NWW(a,b) = a,b

Post autor: magdawnetrzak »

\(\displaystyle{ NWD(a,b) \cdot NWW(a,b) = ab}\)

Dowód :

\(\displaystyle{ NWD(a,b) = a ^{0} \cdot b ^{0} = 1}\)
\(\displaystyle{ NWW(a,b) = a ^{1} \cdot b ^{1} = ab}\)
\(\displaystyle{ NWD(a,b) \cdot NWW(a,b) = ab}\).

Dowód jest mój. Wydaje mi się śmieszny, ale nie mogę wymyślić niczego innego. Jest poprawny?
Ostatnio zmieniony 9 paź 2012, o 20:06 przez magdawnetrzak, łącznie zmieniany 1 raz.
Tmkk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1718
Rejestracja: 15 wrz 2010, o 15:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ostrołęka
Podziękował: 59 razy
Pomógł: 501 razy

NWD(a,b) x NWW(a,b) = a,b

Post autor: Tmkk »

Nie.

Znak mnożenia to "cdot"
magdawnetrzak
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 18
Rejestracja: 6 paź 2012, o 16:45
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Katowice

NWD(a,b) x NWW(a,b) = a,b

Post autor: magdawnetrzak »

To jak powinien wyglądać?
Tmkk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1718
Rejestracja: 15 wrz 2010, o 15:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ostrołęka
Podziękował: 59 razy
Pomógł: 501 razy

NWD(a,b) x NWW(a,b) = a,b

Post autor: Tmkk »

Mam Cie naprowadzić, czy odesłać do książki, w której jest taki dowód?
magdawnetrzak
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 18
Rejestracja: 6 paź 2012, o 16:45
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Katowice

NWD(a,b) x NWW(a,b) = a,b

Post autor: magdawnetrzak »

Naprowadzić.
Tmkk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1718
Rejestracja: 15 wrz 2010, o 15:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ostrołęka
Podziękował: 59 razy
Pomógł: 501 razy

NWD(a,b) x NWW(a,b) = a,b

Post autor: Tmkk »

Z tego sposobu, co ja znam, najpierw wypada udowodnić, że każda wspólna wielokrotność \(\displaystyle{ n}\) liczb naturalnych jest podzielna przez najmniejszą wspólną wielokrotność tych liczb.
ODPOWIEDZ