iloczyn liczb wymiernych
-
- Użytkownik
- Posty: 66
- Rejestracja: 9 wrz 2012, o 12:19
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Częstochowa
- Podziękował: 3 razy
iloczyn liczb wymiernych
Pokaż że iloczynem liczby wymiernej (różnej od zera) i liczby niewymiernej jest liczba niewymierna.
-
- Użytkownik
- Posty: 66
- Rejestracja: 9 wrz 2012, o 12:19
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Częstochowa
- Podziękował: 3 razy
iloczyn liczb wymiernych
no ok, ale mogłabym prosić o rozwiązanie bo nie wiem jak pokazać że nie jest
-
- Administrator
- Posty: 34294
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
iloczyn liczb wymiernych
Nie masz tego pokazać, tylko masz założyć nie wprost, że iloczyn jest liczbą wymierną i dojść do sprzeczności.
JK
JK
-
- Użytkownik
- Posty: 66
- Rejestracja: 9 wrz 2012, o 12:19
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Częstochowa
- Podziękował: 3 razy
iloczyn liczb wymiernych
Doszłam do tego że \(\displaystyle{ b \in NW}\)
\(\displaystyle{ b = \frac{p}{qa}}\)
tylko że \(\displaystyle{ a \in W}\)
\(\displaystyle{ p,q \in C}\)
\(\displaystyle{ b = \frac{p}{qa}}\)
tylko że \(\displaystyle{ a \in W}\)
\(\displaystyle{ p,q \in C}\)
-
- Administrator
- Posty: 34294
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 66
- Rejestracja: 9 wrz 2012, o 12:19
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Częstochowa
- Podziękował: 3 razy
iloczyn liczb wymiernych
Skoro \(\displaystyle{ b}\) jest niewymierna to nie można ją przedstawić jako iloczyn dwóch liczb całkowitych, ale co z tym \(\displaystyle{ a}\)?
Ostatnio zmieniony 3 paź 2012, o 23:12 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Używaj LaTeXa także do pojedynczych symboli.
Powód: Używaj LaTeXa także do pojedynczych symboli.
-
- Administrator
- Posty: 34294
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
iloczyn liczb wymiernych
Czy liczba \(\displaystyle{ \frac{p}{qa}}\) jest wymierna, czy niewymierna?
JK
JK
-
- Administrator
- Posty: 34294
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
-
- Administrator
- Posty: 34294
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
iloczyn liczb wymiernych
Wprowadzanie \(\displaystyle{ p}\) i \(\displaystyle{ q}\) nie było niezbędne. Wystarczy wiedzieć, że iloraz liczb wymiernych jest wymierny.
JK
JK