Liczby wymierne będące sumami odwrotności liczb naturalnych

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
tatteredspire
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 716
Rejestracja: 2 wrz 2009, o 21:59
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 83 razy
Pomógł: 74 razy

Liczby wymierne będące sumami odwrotności liczb naturalnych

Post autor: tatteredspire »

Czy prawdą jest, że \(\displaystyle{ \forall_{k \in \mathbb{N}}\exists_{a>0}\forall_{q \in \mathbb{Q}}\left(0<q<a \Rightarrow \exists_{n \in \mathbb{N}}\exists_{a_1,...,a_n \in \mathbb{N}}\left(a_1<...<a_n \wedge q= \sum_{i=1}^{n} \frac{1}{a_i ^k}\right)\right)}\) gdzie \(\displaystyle{ \mathbb{N}=\left\{ 1,2,3,...\right\}}\) ?

Proszę o jakieś uzasadnienie przy ew. odpowiedzi na to pytanie.
brzoskwinka1

Liczby wymierne będące sumami odwrotności liczb naturalnych

Post autor: brzoskwinka1 »

\(\displaystyle{ \frac{m}{n} = \sum_{j=1}^{m\cdot n^{k-1}}\frac{1}{n^k}}\)
norwimaj
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5101
Rejestracja: 11 mar 2011, o 16:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: 52°16'37''N 20°52'45''E
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 1001 razy

Liczby wymierne będące sumami odwrotności liczb naturalnych

Post autor: norwimaj »

Z tego co zrozumiałem, te mianowniki mają być parami różne.
tatteredspire
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 716
Rejestracja: 2 wrz 2009, o 21:59
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 83 razy
Pomógł: 74 razy

Liczby wymierne będące sumami odwrotności liczb naturalnych

Post autor: tatteredspire »

Tak, mają być parami różne.
brzoskwinka1

Liczby wymierne będące sumami odwrotności liczb naturalnych

Post autor: brzoskwinka1 »

Aha, nie doczytałam.
Awatar użytkownika
Zordon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4977
Rejestracja: 12 lut 2008, o 21:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 75 razy
Pomógł: 910 razy

Liczby wymierne będące sumami odwrotności liczb naturalnych

Post autor: Zordon »

Autor tematu zapewne wie, ale dla \(\displaystyle{ k=1}\) to jest prawda.
ODPOWIEDZ