Witam, otóz mam zadanie i wogóle nie wiem jak je ugryźć:
Jaka cyfra stoi w rzędzie jedności liczby \(\displaystyle{ 2^{1000000}}\) w systemie o podstawie 7?
Czy mógłby ktoś nakierować mnie na właściwy tok rozumowania? Z góry dziekuję.
System siódemkowy
-
- Użytkownik
- Posty: 9833
- Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 90 razy
- Pomógł: 2632 razy
System siódemkowy
Wskazówka - cyfra jedności w systemie siódemkowym jest równa reszcie z dzielenia tej liczby przez \(\displaystyle{ 7}\) (dlaczego?). Ponadto:
\(\displaystyle{ 2^3 \equiv 1\pmod{7}}\)
Q.
\(\displaystyle{ 2^3 \equiv 1\pmod{7}}\)
Q.
-
- Użytkownik
- Posty: 107
- Rejestracja: 22 lis 2009, o 17:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 25 razy
- Pomógł: 4 razy
System siódemkowy
Czyli skoro \(\displaystyle{ 2^{3} \equiv1\pmod{7}}\) to również \(\displaystyle{ 2^{999999} \equiv1\pmod{7}}\) czyli reszta z dzielenia liczby \(\displaystyle{ 2^{999999}}\) przez 7 wynosi 1. Liczbę \(\displaystyle{ 2^{1000000}}\) można zapisać jako iloczyn \(\displaystyle{ 2^{999999} \cdot 2}\), więc w rzędzie jedności tej liczby w systemie siódemkowym będzie stała liczba \(\displaystyle{ 2 \cdot 1 = 2}\)
Przepraszam, że pisze to takim ubogim językiem, ale czy moje rozumowanie jest słuszne?
Przepraszam, że pisze to takim ubogim językiem, ale czy moje rozumowanie jest słuszne?
Ostatnio zmieniony 24 wrz 2012, o 20:29 przez Qń, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot.
-
- Użytkownik
- Posty: 9833
- Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 90 razy
- Pomógł: 2632 razy
System siódemkowy
Wszystko się zgadza, tylko prościej byłoby powiedzieć, że kongruencję:
\(\displaystyle{ 2^{999999} \equiv1\pmod{7}}\)
mnożymy stronami przez dwa.
Q.
\(\displaystyle{ 2^{999999} \equiv1\pmod{7}}\)
mnożymy stronami przez dwa.
Q.