Witam,
koleżanka zadała mi i koledze proste zadanie "Ile zer ma na końcu wynik z 32!"?
Na forum 16471.htm podano sposób na obliczenie ilości zer z czego wynika, że zer jest 7.
Kolega liczył w excelu i wyszło mu 21 zer. Duża rozbieżność.
Tak więc sam skorzystałem z excela i zauważyłem dziwną nieprawidłowość. Być może excel popełnia błąd przy obliczeniu silni powyżej 20!.
Jeśli możecie pomóc to powiedzcie gdzie excel popełnia błąd, ponieważ wynik 32! to 263130836933694000000000000000000000 czyli sporo więcej niż 7 zer.
Ponadto porównałem wynik z funkcji excela "=silnia(32)" z wynikiem obliczeń z ręki. I np przy 53! wyniki te się nie zgadzają.
A więc mamy 3 zagadki:
1. Excel podaje liczbę dla 32! gdzie ma ona 21 zer (tak samo kalkulator w komputerze), formuła matematyczna tylko 7 zer na końcu.
2. Przy 53! mamy różnicę w wyniku uzyskanym jako silnia(53), a liczonym tzw. "ręcznie".
3. Kolega liczył alternatywną metodą wzór poniżej, ale wynik dalej w przybliżeniu 21 zer.
sqrt{2 pi n}*( frac{n}{e} ^{n} )
Nie wiem jak wkleić tego excela, ale mam nadzieję, że będzie to widoczne.
oblicz 32! mnożnik wynik
silnia porównania 1 1
2 PRAWDA 2 2
6 PRAWDA 3 6
24 PRAWDA 4 24
120 PRAWDA 5 120
720 PRAWDA 6 720
5040 PRAWDA 7 5040
40320 PRAWDA 8 40320
362880 PRAWDA 9 362880
3628800 PRAWDA 10 3628800
39916800 PRAWDA 11 39916800
479001600 PRAWDA 12 479001600
6227020800 PRAWDA 13 6227020800
87178291200 PRAWDA 14 87178291200
1307674368000 PRAWDA 15 1307674368000
20922789888000 PRAWDA 16 20922789888000
355687428096000 PRAWDA 17 355687428096000
6402373705728000 PRAWDA 18 6402373705728000
121645100408832000 PRAWDA 19 121645100408832000
2432902008176640000 PRAWDA 20 2432902008176640000
51090942171709400000 PRAWDA 21 51090942171709400000
1124000727777610000000 PRAWDA 22 1124000727777610000000
25852016738885000000000 PRAWDA 23 25852016738885000000000
620448401733239000000000 PRAWDA 24 620448401733239000000000
15511210043331000000000000 PRAWDA 25 15511210043331000000000000
403291461126606000000000000 PRAWDA 26 403291461126606000000000000
10888869450418400000000000000 PRAWDA 27 10888869450418400000000000000
304888344611714000000000000000 PRAWDA 28 304888344611714000000000000000
8841761993739700000000000000000 PRAWDA 29 8841761993739700000000000000000
265252859812191000000000000000000 PRAWDA 30 265252859812191000000000000000000
8222838654177920000000000000000000 PRAWDA 31 8222838654177920000000000000000000
263130836933694000000000000000000000 PRAWDA 32 263130836933694000000000000000000000
8683317618811890000000000000000000000 PRAWDA 33 8683317618811890000000000000000000000
295232799039604000000000000000000000000 PRAWDA 34 295232799039604000000000000000000000000
10333147966386100000000000000000000000000 PRAWDA 35 10333147966386100000000000000000000000000
371993326789901000000000000000000000000000 PRAWDA 36 371993326789901000000000000000000000000000
13763753091226300000000000000000000000000000 PRAWDA 37 13763753091226300000000000000000000000000000
523022617466601000000000000000000000000000000 PRAWDA 38 523022617466601000000000000000000000000000000
20397882081197400000000000000000000000000000000 PRAWDA 39 20397882081197400000000000000000000000000000000
815915283247898000000000000000000000000000000000 PRAWDA 40 815915283247898000000000000000000000000000000000
33452526613163800000000000000000000000000000000000 PRAWDA 41 33452526613163800000000000000000000000000000000000
1405006117752880000000000000000000000000000000000000 PRAWDA 42 1405006117752880000000000000000000000000000000000000
60415263063373800000000000000000000000000000000000000 PRAWDA 43 60415263063373800000000000000000000000000000000000000
2658271574788450000000000000000000000000000000000000000 PRAWDA 44 2658271574788450000000000000000000000000000000000000000
119622220865480000000000000000000000000000000000000000000 PRAWDA 45 119622220865480000000000000000000000000000000000000000000
5502622159812090000000000000000000000000000000000000000000 PRAWDA 46 5502622159812090000000000000000000000000000000000000000000
258623241511168000000000000000000000000000000000000000000000 PRAWDA 47 258623241511168000000000000000000000000000000000000000000000
12413915592536100000000000000000000000000000000000000000000000 PRAWDA 48 12413915592536100000000000000000000000000000000000000000000000
608281864034268000000000000000000000000000000000000000000000000 PRAWDA 49 608281864034268000000000000000000000000000000000000000000000000
30414093201713400000000000000000000000000000000000000000000000000 PRAWDA 50 30414093201713400000000000000000000000000000000000000000000000000
1551118753287380000000000000000000000000000000000000000000000000000 PRAWDA 51 1551118753287380000000000000000000000000000000000000000000000000000
80658175170943900000000000000000000000000000000000000000000000000000 PRAWDA 52 80658175170943900000000000000000000000000000000000000000000000000000
4274883284060020000000000000000000000000000000000000000000000000000000 FAŁSZ 53 4274883284060030000000000000000000000000000000000000000000000000000000
230843697339241000000000000000000000000000000000000000000000000000000000 PRAWDA 54 230843697339241000000000000000000000000000000000000000000000000000000000
12696403353658300000000000000000000000000000000000000000000000000000000000 PRAWDA 55 12696403353658300000000000000000000000000000000000000000000000000000000000
710998587804863000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000 PRAWDA 56 710998587804863000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000
40526919504877200000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000 PRAWDA 57 40526919504877200000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000
2350561331282880000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000 PRAWDA 58 2350561331282880000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000
138683118545690000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000 PRAWDA 59 138683118545690000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000
8320987112741390000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000 PRAWDA 60 8320987112741390000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000
507580213877225000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000 PRAWDA 61 507580213877225000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000
31469973260387900000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000 PRAWDA 62 31469973260387900000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000
1982608315404440000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000 PRAWDA 63 1982608315404440000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000
126886932185884000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000 PRAWDA 64 126886932185884000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000
8247650592082470000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000 PRAWDA 65 8247650592082470000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000
544344939077443000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000 PRAWDA 66 544344939077443000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000
36471110918188700000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000 PRAWDA 67 36471110918188700000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000
2480035542436830000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000 PRAWDA 68 2480035542436830000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000
171122452428141000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000 PRAWDA 69 171122452428141000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000
11978571669969900000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000 PRAWDA 70 11978571669969900000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000
850478588567862000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000 PRAWDA 71 850478588567862000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000
61234458376886100000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000 PRAWDA 72 61234458376886100000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000
4470115461512690000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000 FAŁSZ 73 4470115461512680000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000
330788544151939000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000 PRAWDA 74 330788544151939000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000
24809140811395400000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000 PRAWDA 75 24809140811395400000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000
1885494701666050000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000 PRAWDA 76 1885494701666050000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000
145183092028286000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000 PRAWDA 77 145183092028286000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000
11324281178206300000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000 PRAWDA 78 11324281178206300000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000
894618213078298000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000 FAŁSZ 79 894618213078297000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000
71569457046263800000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000 PRAWDA 80 71569457046263800000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000
5797126020747370000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000 PRAWDA 81 5797126020747370000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000
475364333701284000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000 PRAWDA 82 475364333701284000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000
39455239697206600000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000 PRAWDA 83 39455239697206600000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000
3314240134565350000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000 PRAWDA 84 3314240134565350000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000
281710411438055000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000 PRAWDA 85 281710411438055000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000
24227095383672700000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000 PRAWDA 86 24227095383672700000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000
2107757298379530000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000 PRAWDA 87 2107757298379530000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000
185482642257398000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000 PRAWDA 88 185482642257398000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000
16507955160908500000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000 PRAWDA 89 16507955160908500000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000
1485715964481760000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000 PRAWDA 90 1485715964481760000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000
135200152767840000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000 PRAWDA 91 135200152767840000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000
12438414054641300000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000 PRAWDA 92 12438414054641300000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000
1156772507081640000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000 PRAWDA 93 1156772507081640000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000
108736615665674000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000 PRAWDA 94 108736615665674000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000
10329978488239100000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000 PRAWDA 95 10329978488239100000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000
991677934870949000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000 PRAWDA 96 991677934870949000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000
96192759682482200000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000 FAŁSZ 97 96192759682482100000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000
9426890448883250000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000 FAŁSZ 98 9426890448883240000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000
933262154439442000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000 FAŁSZ 99 933262154439441000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000
93326215443944200000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000 FAŁSZ 100 93326215443944100000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000
Różnice w wyniku excela, a w wynikach formuł matematycznych
- Zordon
- Użytkownik
- Posty: 4977
- Rejestracja: 12 lut 2008, o 21:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 75 razy
- Pomógł: 910 razy
Różnice w wyniku excela, a w wynikach formuł matematycznych
Sprawa jest prosta, excel jest dosyć prymitywny jeśli chodzi o obliczenia na dużych liczbach, zaokrągla sobie gdy liczba jest zbyt duża. Właśnie dlatego na końcu masz tyle zer. Widać bardzo dobrze, że kilka (chyba 18 cyfr) na początku jest niezerowych - to jest dokładność którą zapewnia excel, reszta jest zaokrąglona.
edit: jeśli chodzi o metodą kolegi, to również jest oczywiście do kitu, ponieważ wzór Stirlinga, z którego korzysta ma bardzo dobrą dokładność "względną", zatem da wynik bliski silni ale "bliskość" będzie mierzona względem wielkości samej liczby - która jest jak wiadomo ogromna.
edit2: podam przykład do powyższego, czy przybliżenie liczby \(\displaystyle{ 10432532632000001200}\) przez \(\displaystyle{ 10432532632000000000}\) jest dobre? Owszem gdyż błąd jest rzędu \(\displaystyle{ 0,000000000000001\%}\). Ale co z tego, skoro tak dobre przybliżenie nie zachowuje liczby zer na końcu .
edit: jeśli chodzi o metodą kolegi, to również jest oczywiście do kitu, ponieważ wzór Stirlinga, z którego korzysta ma bardzo dobrą dokładność "względną", zatem da wynik bliski silni ale "bliskość" będzie mierzona względem wielkości samej liczby - która jest jak wiadomo ogromna.
edit2: podam przykład do powyższego, czy przybliżenie liczby \(\displaystyle{ 10432532632000001200}\) przez \(\displaystyle{ 10432532632000000000}\) jest dobre? Owszem gdyż błąd jest rzędu \(\displaystyle{ 0,000000000000001\%}\). Ale co z tego, skoro tak dobre przybliżenie nie zachowuje liczby zer na końcu .
-
- Użytkownik
- Posty: 1567
- Rejestracja: 15 gru 2008, o 16:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ostrzeszów/Wrocław
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 398 razy
Różnice w wyniku excela, a w wynikach formuł matematycznych
I to jest dobrze Liczysz wystąpienia piątki.Na forum 16471.htm podano sposób na obliczenie ilości zer z czego wynika, że zer jest 7.
Wzór Stirlinga nie daje dokładnej wartości silni. Są tylko asymptotycznie równe - daje przybliżenie. Zachodzi tylko:3. Kolega liczył alternatywną metodą wzór poniżej, ale wynik dalej w przybliżeniu 21 zer.
sqrt{2 pi n}* left( frac{n}{e}
ight) ^{n}
\(\displaystyle{ \lim_{n \to \infty} \frac{\sqrt{2 \pi n} \left( \frac{n}{e} \right) ^{n}}{n!}=1}\)
Całkiem możliwe, że Excel podaje tylko przybliżoną wartość silni. Zwróć uwagę, że żeby obliczyć normalnie \(\displaystyle{ n!}\) potrzeba \(\displaystyle{ n-1}\) mnożeń. Za to wykorzystując powyższy, przybliżony wzór, wystarczy \(\displaystyle{ \left[ \frac{n}{2} \right] +1}\) mnożeń, co dla dużych liczb bardzo upraszcza obliczenia. Albo po prostu Excel liczy normalnie, ale sobie mocno zaokrągla