Mam za zadanie napisac program w ktorym musze wyznaczyc pierwsza oraz ostatnia niezerowa cyfra silni.
Z druga czescia zadania sobie poradzilem ale z pierwsza dalej mam klopoty. Czy istnieje jakikolwiek sposob wyznaczyc dokladnie jaka jest pierwsza cyfra silni ?
Przykladowo uzytkownik wprowadza liczbe \(\displaystyle{ 56}\) , a program zwraca \(\displaystyle{ 7}\).
( \(\displaystyle{ 56! = 710998587804863451854045647463724949736497978881168458687447040000000000000}\) )
Czytalem troche o wzorze Strlinga, ale wyniki podobno nie sa dokladne.
Silnia - pierwsza cyfra
Silnia - pierwsza cyfra
Ostatnio zmieniony 17 wrz 2012, o 10:01 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych.
- Zordon
- Użytkownik
- Posty: 4977
- Rejestracja: 12 lut 2008, o 21:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 75 razy
- Pomógł: 910 razy
Silnia - pierwsza cyfra
Ciężko to udowodnić, ale licząc na double'ach w taki sposób:
uzyskasz poprawny wynik (przynajmniej dla sensownie wielkich n)
edit:
Stirling też powinien zadziałać, liczysz logarytm dziesietny ze stirlinga, potem z tego mantyse - to bedzie logarytm z pierwszej cyfry (mniej więcej).
Kod: Zaznacz cały
int n=56;
double x=1;
for(int i=1;i<=n;i++)
{
x*=i;
while(x>10) x/=10;
}
printf("%d\n",(int)x);
edit:
Stirling też powinien zadziałać, liczysz logarytm dziesietny ze stirlinga, potem z tego mantyse - to bedzie logarytm z pierwszej cyfry (mniej więcej).
- Althorion
- Użytkownik
- Posty: 4541
- Rejestracja: 5 kwie 2009, o 18:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 662 razy
Silnia - pierwsza cyfra
A jak się chce bardziej kombinować i nie używać double'i (jestem zdania, że jak się miało problem i użyło liczb zmiennoprzecinkowych, to teraz ma się 1,99999999999 problemów):
1. Użyć GMP dla liczb całkowitych dowolnej długości.
2. Użyć jakiegoś szybkiego algorytmu liczącego silnię ->
3. Pierwsza cyfra to \(\displaystyle{ a_n = \frac{n!}{10^{\lfloor \log n! \rfloor}}}\). Ew. można skonwertować do stringa i wziąć pierwszą cyfrę, sprawdź co zadziała szybciej.
1. Użyć GMP dla liczb całkowitych dowolnej długości.
2. Użyć jakiegoś szybkiego algorytmu liczącego silnię ->
Kod: Zaznacz cały
http://www.luschny.de/math/factorial/FastFactorialFunctions.htm
3. Pierwsza cyfra to \(\displaystyle{ a_n = \frac{n!}{10^{\lfloor \log n! \rfloor}}}\). Ew. można skonwertować do stringa i wziąć pierwszą cyfrę, sprawdź co zadziała szybciej.