Wykazanie podzielności potęgi
-
- Użytkownik
- Posty: 66
- Rejestracja: 9 wrz 2012, o 12:19
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Częstochowa
- Podziękował: 3 razy
Wykazanie podzielności potęgi
^{} Wykaż, że dla każdej liczby całkowitej n liczba \(\displaystyle{ n^{3}-n}\) jest podzielna przez 6.
Ostatnio zmieniony 10 wrz 2012, o 23:10 przez zozolek40, łącznie zmieniany 1 raz.
- silicium2002
- Użytkownik
- Posty: 786
- Rejestracja: 9 lip 2009, o 15:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 114 razy
Wykazanie podzielności potęgi
\(\displaystyle{ n^3-n=(n-1)n(n+1)}\) - wśród liczb n,n-1,n+1 na pewno jedna jest podzielna przez 2 a jedna przez 3 (być może ta sama)
-
- Użytkownik
- Posty: 66
- Rejestracja: 9 wrz 2012, o 12:19
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Częstochowa
- Podziękował: 3 razy
Wykazanie podzielności potęgi
Mógłbyś mi wytłumaczyć skąd wzieło się to
\(\displaystyle{ n^3-n=(n-1)n(n+1)}\)?
\(\displaystyle{ n^3-n=(n-1)n(n+1)}\)?
- silicium2002
- Użytkownik
- Posty: 786
- Rejestracja: 9 lip 2009, o 15:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 114 razy
Wykazanie podzielności potęgi
Mógłbym.
Ano wyłączamy najpierw przed nawias n:
\(\displaystyle{ n^3-n=n(n^2-1)}\)
a z kolei to przekształcamy korzystając z wzoru skróconego mnożenia, że \(\displaystyle{ n^2-1=(n-1)(n+1)}\)
Ano wyłączamy najpierw przed nawias n:
\(\displaystyle{ n^3-n=n(n^2-1)}\)
a z kolei to przekształcamy korzystając z wzoru skróconego mnożenia, że \(\displaystyle{ n^2-1=(n-1)(n+1)}\)