Udowadnianie niewymierności liczby
-
- Użytkownik
- Posty: 66
- Rejestracja: 9 wrz 2012, o 12:19
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Częstochowa
- Podziękował: 3 razy
Udowadnianie niewymierności liczby
Udowodnij, że liczba \(\displaystyle{ \sqrt{2}}\) jest liczbą niewymierną.
W przykładzie podane jest rozwiązanie metodą dowód nie wprost, ale nie wiem na czym to polega.
Czy da się takie zadania rozwiązywać prościej?
W przykładzie podane jest rozwiązanie metodą dowód nie wprost, ale nie wiem na czym to polega.
Czy da się takie zadania rozwiązywać prościej?
Udowadnianie niewymierności liczby
Nie. To absolutna klasyka. Dowód z księgi. Co to są dowody z księgi - wujek Google powie. Rzecz wiąże się z Erdosem.
-
- Użytkownik
- Posty: 311
- Rejestracja: 30 gru 2011, o 02:21
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Puławy
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 53 razy
Udowadnianie niewymierności liczby
A czego nie rozumiesz?
Zakładamy że \(\displaystyle{ \sqrt{2} = \frac{p}{q}}\), gdzie \(\displaystyle{ p,q \in C}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{2}p = q \\
2p^{2}=q^{2}}\)
Jednak w \(\displaystyle{ p^{2}}\) jak i \(\displaystyle{ q^{2}}\) występuje parzysta liczba dwójek w rozkładzie liczb na czynniki pierwsze(kwadraty liczb całkowitych).
Czyli w \(\displaystyle{ 2p^{2}}\) będzie nieparzysta liczba dwójek co prowadzi do sprzeczności.
Zakładamy że \(\displaystyle{ \sqrt{2} = \frac{p}{q}}\), gdzie \(\displaystyle{ p,q \in C}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{2}p = q \\
2p^{2}=q^{2}}\)
Jednak w \(\displaystyle{ p^{2}}\) jak i \(\displaystyle{ q^{2}}\) występuje parzysta liczba dwójek w rozkładzie liczb na czynniki pierwsze(kwadraty liczb całkowitych).
Czyli w \(\displaystyle{ 2p^{2}}\) będzie nieparzysta liczba dwójek co prowadzi do sprzeczności.
Udowadnianie niewymierności liczby
Ale tak dyskutując, oczywiście sedno sprawy tkwi w powyższym rozumowaniu. Można to jednak (ale czy trzeba?) przeredagować na dowód bezpośredni. Np. tak: oczywistym jest, że równanie \(\displaystyle{ 2p^2=q^2}\) nie ma rozwiązania w liczbach całkowitych dodatnich (to zdanie wymaga głębszej analizy, czy tu nie przemycam podświadomie dowodu nie wprost - czemu oczywistym jest... ). Jeśli to wiemy, dostaniemy natychmiast, że równanie \(\displaystyle{ \sqrt{2}=\frac{p}{q}}\) też nie ma rozwiązania w liczbach całkowitych.
-
- Użytkownik
- Posty: 66
- Rejestracja: 9 wrz 2012, o 12:19
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Częstochowa
- Podziękował: 3 razy
Udowadnianie niewymierności liczby
\(\displaystyle{ \sqrt{2}p = q \\
2p^{2}=q^{2}}\)
nie rozumiem tych dwóch zapisów
skąd to się wzieło?:D
2p^{2}=q^{2}}\)
nie rozumiem tych dwóch zapisów
skąd to się wzieło?:D
- miki999
- Użytkownik
- Posty: 8691
- Rejestracja: 28 lis 2007, o 18:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 1001 razy
Udowadnianie niewymierności liczby
Wzięło się to z przekształcenia równania \(\displaystyle{ \sqrt{2} = \frac{p}{q}}\). W 1. kroku pomnożenie obustronne równania przez \(\displaystyle{ p}\), w kolejnym kroku podniesienie do kwadratu.
Cały dowód niewymierności można znaleźć również na: ... 5.9B.C4.87
Pozdrawiam.
Cały dowód niewymierności można znaleźć również na: ... 5.9B.C4.87
Pozdrawiam.
-
- Administrator
- Posty: 34293
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Udowadnianie niewymierności liczby
Jesteś pewien? Co to forum robi z człowieka...miki999 pisze:Wzięło się to z przekształcenia równania \(\displaystyle{ \sqrt{2} = \frac{p}{q}}\). W 1. kroku pomnożenie obustronne równania przez \(\displaystyle{ p}\), w kolejnym kroku podniesienie do kwadratu.
Z pomyłki, powinno byćzozolek40 pisze:\(\displaystyle{ \sqrt{2}p = q \\
2p^{2}=q^{2}}\)
nie rozumiem tych dwóch zapisów
skąd to się wzieło?:D
\(\displaystyle{ \sqrt{2}q = p \\
2q^{2}=p^{2}}\)
JK
-
- Użytkownik
- Posty: 8601
- Rejestracja: 1 maja 2006, o 20:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 47 razy
- Pomógł: 1816 razy
Udowadnianie niewymierności liczby
To zależy co oznacza "prościej"
Na naszym facebooku podawaliśmy następujący dowód:
Na naszym facebooku podawaliśmy następujący dowód:
James Gauntt w 1952 roku podał następujący ciekawy dowód niewymierności \(\displaystyle{ \sqrt{2}}\), oto argumentacja: równanie \(\displaystyle{ a^2 = 2b^2}\) nie może mieć innych rozwiązań w liczbach całkowitych poza przypadkiem trywialnym, gdyż ostatnia niezerowa cyfra kwadratu liczby całkowitej, zapisanej w trójkowym systemie liczbowym, musi być \(\displaystyle{ 1}\). Jednak ostatnia niezerowa cyfra podwojonego kwadratu wynosi \(\displaystyle{ 2}\).
Udowadnianie niewymierności liczby
A więc mamy ładną argumentację dla tego, co chciałem. I cały dowód można poprowadzić wprost.