Zadanie 1 Pokazać, ze jezeli liczba dodatnia jest iloczynem róznych liczb pierwszych, to jej pierwiastek kwadratowy jest liczba niewymierna.
Zadanie 2 Korzystajac z faktu, ze dla danej liczby rzeczywistej istnieje zawsze wieksza od niej liczba naturalna udowodnic, ze w kazdym przedziale o lewym koncu w zerze istnieje zawsze liczba postaci 1/n, gdzie n jest liczbanaturalna.
Wykazace pomiedzy dwiema dowolnymi liczbami wymiernymi istnieje zawsze liczba niewymierna
z góry dziekuje
niewymierny pierwiastek kwadratowy i liczba rzeczywista
-
- Użytkownik
- Posty: 191
- Rejestracja: 3 mar 2007, o 15:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: PT
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 13 razy
niewymierny pierwiastek kwadratowy i liczba rzeczywista
Pierwsze zadanie wydaje sie byc intuicyjne.
Zakladamy ze \(\displaystyle{ p}\) i \(\displaystyle{ q}\) sa pierwsze
Wiec rozkladem na czynniki ich iloczynu beda pary\(\displaystyle{ p}\) \(\displaystyle{ q}\) oraz \(\displaystyle{ 1}\) i \(\displaystyle{ pq}\).
Tak, wiec jesli istnialby pierwiastek wymierny to \(\displaystyle{ p=q}\) ale jest to sprzeczne z zalozeniami w zadaniu.
cnu.
Zakladamy ze \(\displaystyle{ p}\) i \(\displaystyle{ q}\) sa pierwsze
Wiec rozkladem na czynniki ich iloczynu beda pary\(\displaystyle{ p}\) \(\displaystyle{ q}\) oraz \(\displaystyle{ 1}\) i \(\displaystyle{ pq}\).
Tak, wiec jesli istnialby pierwiastek wymierny to \(\displaystyle{ p=q}\) ale jest to sprzeczne z zalozeniami w zadaniu.
cnu.
-
- Użytkownik
- Posty: 136
- Rejestracja: 2 lut 2007, o 18:50
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 40 razy
niewymierny pierwiastek kwadratowy i liczba rzeczywista
Można to w podobny sposób uogólnić dla n liczb pierwszych (bo nie jest powiedziane, że nasza liczba to iloczyn dwóch liczb pierwszych...)
2. Niech końcem naszego przedziału będzie liczba rzeczywista x. Oczywiście wtedy też \(\displaystyle{ \frac{1}{x}}\) jest liczbą rzeczywistą (bo x≠0) Wiemy (z faktu z zadania), że istnieje liczba naturalna (nazwijmy ją q) taka, że \(\displaystyle{ q>\frac{1}{x}}\). Zatem \(\displaystyle{ 0< \frac{1}{q} il, czyli \(\displaystyle{ p= \frac{kj}{lj} > \frac{x}{lj} > \frac{il}{lj} =q}\), a zatem liczba niewymierna \(\displaystyle{ \frac{x}{lj}}\) leży pomiędzy dwoma liczbami wymiernymi p i q, cnd.}\)
2. Niech końcem naszego przedziału będzie liczba rzeczywista x. Oczywiście wtedy też \(\displaystyle{ \frac{1}{x}}\) jest liczbą rzeczywistą (bo x≠0) Wiemy (z faktu z zadania), że istnieje liczba naturalna (nazwijmy ją q) taka, że \(\displaystyle{ q>\frac{1}{x}}\). Zatem \(\displaystyle{ 0< \frac{1}{q} il, czyli \(\displaystyle{ p= \frac{kj}{lj} > \frac{x}{lj} > \frac{il}{lj} =q}\), a zatem liczba niewymierna \(\displaystyle{ \frac{x}{lj}}\) leży pomiędzy dwoma liczbami wymiernymi p i q, cnd.}\)