Ustawianie konkretnego ciągu

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
kitek2211
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 13 sty 2009, o 19:37
Lokalizacja: Skierniewice

Ustawianie konkretnego ciągu

Post autor: kitek2211 »

Z góry przepraszam jeśli to zły dział, ale nie byłem pewien gdzie powinienem mój problem umieścić. Napisałem tu, bo podejrzewam, że jego rozwiązanie może być związane z teorią liczb i modulo.

Weźmy dowolną liczbę naturalną \(\displaystyle{ N}\).
Chcemy stworzyć ciąg liczb naturalnych \(\displaystyle{ a_n}\) dlugości \(\displaystyle{ 2N^2}\), który ma następujące własności:
\(\displaystyle{ \forall n\in \{1,2,\ldots ,2N^2\}, a_n\in \{1,2,\ldots 2N\}}\)
oraz
\(\displaystyle{ \forall k,l\in \{1,2,\ldots 2N\} \exists m: a_m=k\wedge (a_{m-1}=l\vee a_{m+1}=l)}\)

Czyli chce stworzyć ciąg długości \(\displaystyle{ 2N^2}\) taki, żeby każda liczba naturalna od \(\displaystyle{ 1}\) do \(\displaystyle{ 2N}\) "sąsiadowała" w którymś miejscu z każdą z pozostałych liczb z tego zakresu.

Z góry dziękuję za pomoc.
norwimaj
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5101
Rejestracja: 11 mar 2011, o 16:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: 52°16'37''N 20°52'45''E
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 1001 razy

Ustawianie konkretnego ciągu

Post autor: norwimaj »

kitek2211 pisze: Czyli chce stworzyć ciąg długości \(\displaystyle{ 2N^2}\) taki, żeby każda liczba naturalna od \(\displaystyle{ 1}\) do \(\displaystyle{ 2N}\) "sąsiadowała" w którymś miejscu z każdą z pozostałych liczb z tego zakresu.
Wyżej napisałeś nie że ma sąsiadować z każdą z pozostałych, tylko z każdą, ale tak się chyba nie da. Jeśli miało być \(\displaystyle{ l\ne k}\), to się da. Na przykład dla \(\displaystyle{ N=3}\):

\(\displaystyle{ \begin{picture}(0,0)
\put(0,0){\line(0,-1){60}}
\put(0,-60){\line(1,0){60}}
\multiput(0,0)(10,-10){6}{\line(1,0){10}}
\multiput(10,0)(10,-10){6}{\line(0,-1){10}}
\multiput(5,-5)(10,-10){6}{\circle*{1}}
\multiput(5,-15)(10,-10){5}{\circle*{2}}
\multiput(5,-25)(10,-10){4}{\circle*{2}}
\multiput(5,-35)(10,-10){3}{\circle*{2}}
\multiput(5,-45)(10,-10){2}{\circle*{2}}
\multiput(5,-55)(10,-10){1}{\circle*{2}}
\multiput(5,-15)(10,-10){4}{\line(0,-1){10}}
\multiput(5,-35)(10,-10){2}{\line(0,-1){10}}
\multiput(5,-25)(10,-10){4}{\line(1,0){10}}
\multiput(5,-45)(10,-10){2}{\line(1,0){10}}
\put(-6,-8){$1$}
\put(-6,-58){$6$}
\put(3,-69){$1$}
\put(53,-69){$6$}
\end{picture}}\)


Konstruujemy trzy ciągi, które w sumie mają długość \(\displaystyle{ 18}\) i które w sumie spełniają żądany warunek: \(\displaystyle{ 2132435465, 415263, 61}\).

Bez założenia \(\displaystyle{ k\ne l}\) też mamy \(\displaystyle{ N}\) takich ciągów, ale mają one w sumie długość \(\displaystyle{ 2N^2+2N}\).

\(\displaystyle{ \begin{picture}(0,0)
\put(0,0){\line(0,-1){60}}
\put(0,-60){\line(1,0){60}}
\multiput(0,0)(10,-10){6}{\line(1,0){10}}
\multiput(10,0)(10,-10){6}{\line(0,-1){10}}
\multiput(5,-5)(10,-10){6}{\circle*{2}}
\multiput(5,-15)(10,-10){5}{\circle*{2}}
\multiput(5,-25)(10,-10){4}{\circle*{2}}
\multiput(5,-35)(10,-10){3}{\circle*{2}}
\multiput(5,-45)(10,-10){2}{\circle*{2}}
\multiput(5,-55)(10,-10){1}{\circle*{2}}
\multiput(5,-5)(10,-10){5}{\line(0,-1){10}}
\multiput(5,-25)(10,-10){3}{\line(0,-1){10}}
\multiput(5,-45)(10,-10){1}{\line(0,-1){10}}
\multiput(5,-15)(10,-10){5}{\line(1,0){10}}
\multiput(5,-35)(10,-10){3}{\line(1,0){10}}
\multiput(5,-55)(10,-10){1}{\line(1,0){10}}
\put(-6,-8){$1$}
\put(-6,-58){$6$}
\put(3,-69){$1$}
\put(53,-69){$6$}
\end{picture}}\)
kitek2211
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 13 sty 2009, o 19:37
Lokalizacja: Skierniewice

Ustawianie konkretnego ciągu

Post autor: kitek2211 »

Oczywiście chodziło mi o przypadek\(\displaystyle{ l \neq k}\) .
Potrzebuję rozwiązania tego problemu w ogólności dla dowolnego \(\displaystyle{ N}\), nadal nie udało mi się tego rozpracować.
Dzięki za pomoc .
norwimaj
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5101
Rejestracja: 11 mar 2011, o 16:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: 52°16'37''N 20°52'45''E
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 1001 razy

Ustawianie konkretnego ciągu

Post autor: norwimaj »

Widzisz, w jaki sposób rysunek wiąże się z otrzymanym ciągiem?
ODPOWIEDZ