Część całkowita liczby.

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
Vilishion
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 17
Rejestracja: 6 lip 2011, o 13:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Śląsk
Podziękował: 3 razy

Część całkowita liczby.

Post autor: Vilishion »

Przepraszam, ale nie wiedziałem do którego działu to pasuje.

Wykaż, że dla każdej liczby naturalnej \(\displaystyle{ n}\) i dla każdej liczby rzeczywistej \(\displaystyle{ x}\) zachodzi równość:

\(\displaystyle{ \left[ x \right] + \left[ x+ \frac{1}{n} \right] + \left[ x+ \frac{2}{n} \right] +...+ \left[ x+ \frac{n-1}{n} \right] = \left[ nx \right]}\)

Bardzo dziękuję za wszelką pomoc.
Ostatnio zmieniony 22 sie 2012, o 17:17 przez , łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości - skalowanie nawiasów.
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9833
Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 90 razy
Pomógł: 2632 razy

Część całkowita liczby.

Post autor: »

Awatar użytkownika
bb314
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 871
Rejestracja: 3 sie 2012, o 19:01
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Namysłów
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 321 razy

Część całkowita liczby.

Post autor: bb314 »

\(\displaystyle{ \left[ x \right] + \left[ x+ \frac{1}{n} \right] + \left[ x+ \frac{2}{n} \right] +...+ \left[ x+ \frac{n-1}{n} \right] = \left[ nx \right]}\)

\(\displaystyle{ L=\left[ x \right] + \left[ x+ \frac{1}{n} \right] + \left[ x+ \frac{2}{n} \right] +...+ \left[ x+ \frac{n-1}{n} \right]=[x]+\sum_{k=1}^{n-1}\left[x+\frac k n\right]}\)

oznaczmy
\(\displaystyle{ [x]=x-a ain[0,1)}\)
wówczas
\(\displaystyle{ \begin{cases}\left[x+\frac k n\right]=[x]\ \ \ dla\ \ \ 1 \le k<m=[n(1-a)]=[n-an]=n-[an]\\
\left[x+\frac k n\right]=[x]+1\ \ \ dla\ \ \ m \le k \le n-1\end{cases}}\)

i mamy
\(\displaystyle{ L=[x]+\sum_{k=1}^{m-1}[x]+\sum_{k=m}^{n-1}\left([x]+1\right)=[x]+(m-1)[x]+\sum_{k=m}^{n-1}[x]+\sum_{k=m}^{n-1}1=}\)

\(\displaystyle{ =[x]+m[x]-[x]+(n-m)[x]+(n-m)=m[x]+n[x]-m[x]+n-m=}\)

\(\displaystyle{ =n[x]+n-m=n[x]+n-\left(n-[an]\right)=n[x]+n-n+[an]=n[x]+[an]}\)


\(\displaystyle{ nx=n\left([x]+a\right)=n[x]+an}\)

\(\displaystyle{ P=[nx]=n[x]+[an]\ \ \ \ \to\ \ \ \ L=P}\)
ODPOWIEDZ