jak w temacie:
\(\displaystyle{ x^2\equiv -1\pmod{4225}}\)
nie wiem jak sie za to zabrac no bo owszem to jest rownowazne z
\(\displaystyle{ \begin{cases} x^2\equiv -1 \pmod{25}\\ x^2\equiv -1 \pmod{169}\end{cases}}\)
ale jakos nie widze zeby to cos upraszczalo
znalezc wszystkie rozwiazania kongruencji
- Ponewor
- Moderator
- Posty: 2218
- Rejestracja: 30 sty 2012, o 21:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 70 razy
- Pomógł: 297 razy
znalezc wszystkie rozwiazania kongruencji
idąc dalej twoim sposobem można robić mod 5 i mod 13 i wyszło na razie:
\(\displaystyle{ \begin{cases} x \equiv 7 \pmod{25} \vee x \equiv 18 \pmod{25} \\ x \equiv 70 \pmod{25} \vee x \equiv 99 \pmod{169} \end{cases}}\)
i pewnie uda się coś z tego zaraz wycisnąć, ale pewnie i tak zaraz przyjdzie ktoś kto ma gotowe algorytmy na takie rzeczy.
\(\displaystyle{ \begin{cases} x \equiv 7 \pmod{25} \vee x \equiv 18 \pmod{25} \\ x \equiv 70 \pmod{25} \vee x \equiv 99 \pmod{169} \end{cases}}\)
i pewnie uda się coś z tego zaraz wycisnąć, ale pewnie i tak zaraz przyjdzie ktoś kto ma gotowe algorytmy na takie rzeczy.
-
- Użytkownik
- Posty: 330
- Rejestracja: 21 sty 2012, o 20:51
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: ut
- Podziękował: 182 razy
- Pomógł: 1 raz
znalezc wszystkie rozwiazania kongruencji
co znaczy "robic mod 5 i mod 13" ?
bo jesli to to co mysle to nie mozna, a mysle ze chodzi Ci o rozbicie kazdej z kongruencji 25 i 169 na dwie tzn mod 5 i mod 13
a modulniki w chinskim o resztach maja byc parami wzglednie pierwsze wiec potegi liczby pierwszej nie mozna juz potraktowac chinskim o resztach
bo jesli to to co mysle to nie mozna, a mysle ze chodzi Ci o rozbicie kazdej z kongruencji 25 i 169 na dwie tzn mod 5 i mod 13
a modulniki w chinskim o resztach maja byc parami wzglednie pierwsze wiec potegi liczby pierwszej nie mozna juz potraktowac chinskim o resztach
- Ponewor
- Moderator
- Posty: 2218
- Rejestracja: 30 sty 2012, o 21:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 70 razy
- Pomógł: 297 razy
znalezc wszystkie rozwiazania kongruencji
Ja nie korzystałem z żadnego twierdzenia.
\(\displaystyle{ x^2\equiv -1 \pmod{25} \Rightarrow x^2\equiv -1 \pmod{5} \Rightarrow x\equiv 2 \pmod{5} \vee x\equiv 3\pmod{5} \Rightarrow x\equiv 2 \pmod{25} \vee x\equiv 3\pmod{25} \vee x\equiv 7 \pmod{25} \vee x\equiv 8\pmod{25} \vee \\ x\equiv 12 \pmod{25} \vee x\equiv 13\pmod{25} \vee x\equiv 17 \pmod{25} \vee x\equiv 18\pmod{25} \vee \\ x\equiv 22 \pmod{25} \vee x\equiv 23\pmod{25}}\)
Więc teraz ograniczyliśmy się do sprawdzenia 10 przypadków. Można uprościć sobie robotę zauważając, że wystarczy sprawdzić tylko pierwsze 5 przypadków. Analogicznie mod 169. Tutaj przypadków do sprawdzenia ręcznie jest 13. Na windowsowym kalkulatorku z włączoną historią trwa to niecałe pół minutki.
Pomysłu jak z tego sklecić 4225 na razie nie mam.
\(\displaystyle{ x^2\equiv -1 \pmod{25} \Rightarrow x^2\equiv -1 \pmod{5} \Rightarrow x\equiv 2 \pmod{5} \vee x\equiv 3\pmod{5} \Rightarrow x\equiv 2 \pmod{25} \vee x\equiv 3\pmod{25} \vee x\equiv 7 \pmod{25} \vee x\equiv 8\pmod{25} \vee \\ x\equiv 12 \pmod{25} \vee x\equiv 13\pmod{25} \vee x\equiv 17 \pmod{25} \vee x\equiv 18\pmod{25} \vee \\ x\equiv 22 \pmod{25} \vee x\equiv 23\pmod{25}}\)
Więc teraz ograniczyliśmy się do sprawdzenia 10 przypadków. Można uprościć sobie robotę zauważając, że wystarczy sprawdzić tylko pierwsze 5 przypadków. Analogicznie mod 169. Tutaj przypadków do sprawdzenia ręcznie jest 13. Na windowsowym kalkulatorku z włączoną historią trwa to niecałe pół minutki.
Pomysłu jak z tego sklecić 4225 na razie nie mam.
-
- Użytkownik
- Posty: 132
- Rejestracja: 1 cze 2012, o 07:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Pomógł: 15 razy
znalezc wszystkie rozwiazania kongruencji
\(\displaystyle{ 4225 = 5^2 \cdot 13^2}\)
Kod: Zaznacz cały
http://pari.math.u-bordeaux.fr/
for(x = 1, 4224, if( Mod(x,4225)^2 == -1, print(x " " x^2 % 5 " " x^2 % 13)))
Kod: Zaznacz cały
268 4 12
1282 4 12
2943 4 12
3957 4 12