suma z liczbami względnie pierwszymi

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
tatteredspire
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 716
Rejestracja: 2 wrz 2009, o 21:59
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 83 razy
Pomógł: 74 razy

suma z liczbami względnie pierwszymi

Post autor: tatteredspire »

Czy istnieje liczba naturalna \(\displaystyle{ k \ge 2}\), że dla dowolnej liczby naturalnej \(\displaystyle{ n}\) zachodzi
\(\displaystyle{ \sum_{i=1}^{k} a_i \neq n}\) przy wszelkich naturalnych, parami względnie pierwszych liczbach \(\displaystyle{ a_i}\) dla \(\displaystyle{ i=1,2,3,...,k}\)?
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11402
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3155 razy
Pomógł: 748 razy

suma z liczbami względnie pierwszymi

Post autor: mol_ksiazkowy »

Czy istnieje liczba naturalna k
Gdyby takie \(\displaystyle{ k}\) istniało, to dla \(\displaystyle{ n=p_1+...+p_k}\) takie \(\displaystyle{ a_j}\) istnieją \(\displaystyle{ a_j=p_j}\)
ODPOWIEDZ