Liczby względnie pierwsze

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
patricia__88
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 367
Rejestracja: 15 gru 2010, o 12:27
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: podkarpacie
Podziękował: 3 razy

Liczby względnie pierwsze

Post autor: patricia__88 »

Czy dwie liczby względnie pierwsze możemy oznaczać przez \(\displaystyle{ (a,b)=1}\), czy raczej powinno się pisać \(\displaystyle{ NWD(a,b)=1}\)?
Awatar użytkownika
wujomaro
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2154
Rejestracja: 27 lis 2009, o 19:02
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 299 razy

Liczby względnie pierwsze

Post autor: wujomaro »

Zdaje się, że pisząc: \(\displaystyle{ (a,b)=1}\) zakładasz, że obie liczby są równe \(\displaystyle{ 1}\). A:
wikipedia.pl pisze:Liczby względnie pierwsze – liczby całkowite, które nie mają innych poza jedynką wspólnych dzielników w rozkładzie na czynniki pierwsze lub, równoważnie, ich największym wspólnym dzielnikiem jest jedność;
Pozdrawiam!
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9833
Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 90 razy
Pomógł: 2632 razy

Liczby względnie pierwsze

Post autor: »

wujomaro pisze:Zdaje się, że pisząc: \(\displaystyle{ (a,b)=1}\) zakładasz, że obie liczby są równe \(\displaystyle{ 1}\).
Co to za herezje?

Oczywiście w literaturze często spotykane są oznaczenia:
\(\displaystyle{ NWD(a,b)=(a,b)}\)
oraz (trochę rzadziej):
\(\displaystyle{ NWW(a,b)=[a,b]}\)

Q.
patricia__88
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 367
Rejestracja: 15 gru 2010, o 12:27
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: podkarpacie
Podziękował: 3 razy

Liczby względnie pierwsze

Post autor: patricia__88 »

Nie zakładam, że obie liczby są równe \(\displaystyle{ 1}\), znalazłam takie oznaczenie liczb względnie pierwszych \(\displaystyle{ (a,b)=1}\) np. w książce A. Nowickiego "Funkcje arytmetyczne", zresztą nie tylko. W swojej pracy również tak je oznaczam i ostatnio ktoś na forum zwrócił mi uwagę że to jest błąd. Czy faktycznie nie można tak oznaczać liczb względnie pierwszych? To dlaczego niektórzy stosują takie właśnie oznaczenie? Zastanawiam się czy mam to poprawić w całej pracy, gdy promotor nie zwrócił na to uwagi.-- 31 lip 2012, o 11:45 --Czyli uważasz Qn że to jest poprawne oznaczenie?
Awatar użytkownika
wujomaro
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2154
Rejestracja: 27 lis 2009, o 19:02
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 299 razy

Liczby względnie pierwsze

Post autor: wujomaro »

Mój błąd. Sorki. Jest tak, jak mówi Qn.
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9833
Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 90 razy
Pomógł: 2632 razy

Liczby względnie pierwsze

Post autor: »

patricia__88 pisze:Czyli uważasz Qn że to jest poprawne oznaczenie?
Oczywiście, choć nie zaszkodzi na początku pracy podkreślić, że takiego właśnie oznaczenia dla \(\displaystyle{ NWD}\) będzie się używało.

Q.
patricia__88
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 367
Rejestracja: 15 gru 2010, o 12:27
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: podkarpacie
Podziękował: 3 razy

Liczby względnie pierwsze

Post autor: patricia__88 »

Dzięki:)
Awatar użytkownika
Ponewor
Moderator
Moderator
Posty: 2218
Rejestracja: 30 sty 2012, o 21:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 70 razy
Pomógł: 297 razy

Liczby względnie pierwsze

Post autor: Ponewor »

Tak jeszcze żeby podeprzeć to jakimś solidnym źródłem: oznaczenie to stosuje konsekwentnie Sierpiński w swym wstępie do teorii liczb. Ale tak naprawdę wszystko to kwestia umowy. Jak napiszesz na początku pracy, że \(\displaystyle{ a}\) @<3$ \(\displaystyle{ b}\) będzie znaczyło, że \(\displaystyle{ a}\) i \(\displaystyle{ b}\) są względnie pierwsze to też się nikt nie przyczepi.
Awatar użytkownika
Vax
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2913
Rejestracja: 27 kwie 2010, o 22:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Biała Podlaska / Warszawa
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 612 razy

Liczby względnie pierwsze

Post autor: Vax »

Ponewor pisze:Tak jeszcze żeby podeprzeć to jakimś solidnym źródłem: oznaczenie to stosuje konsekwentnie Sierpiński w swym wstępie do teorii liczb. Ale tak naprawdę wszystko to kwestia umowy. Jak napiszesz na początku pracy, że \(\displaystyle{ a}\) @<3$ \(\displaystyle{ b}\) będzie znaczyło, że \(\displaystyle{ a}\) i \(\displaystyle{ b}\) są względnie pierwsze to też się nikt nie przyczepi.
Tylko, że zapis \(\displaystyle{ (a,b)=1}\) nawet bez żadnego tłumaczenia jest rozumiany na całym świecie.
Awatar użytkownika
Ponewor
Moderator
Moderator
Posty: 2218
Rejestracja: 30 sty 2012, o 21:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 70 razy
Pomógł: 297 razy

Liczby względnie pierwsze

Post autor: Ponewor »

Ja nie powiedziałem, że nie. Choć z drugiej strony mój pierwszy post na tym forum to właśnie pytanie o znaczenie tych oznaczeń , ale wtedy jeszcze moje doświadczenie z literaturą matematyczną było jeszcze bardziej zerowe niż teraz.
ODPOWIEDZ