Mam pytanko do was, otóż nie wiem czy prawdziwe jest poniższe równanie:
k-liczba naturalna
p1,p2-liczby pierwsze
p1>p2
p1=p2+2k
Sprawdź poprawność równania. Liczby pierwsze
- Arek
- Użytkownik
- Posty: 1729
- Rejestracja: 9 sie 2004, o 19:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Koszalin
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 12 razy
Sprawdź poprawność równania. Liczby pierwsze
Znaczy inaczej: dowolne dwie liczby pierwsze nieparzyste różnią się o pewną liczbę parzystą, a zetem: istnieje takie k, że jest to spełnione...
Sprawdź poprawność równania. Liczby pierwsze
to co mi powiecie panowie na to: Sorki za zapis
k1,k2-liczby naturalne
p1>p2
k1>2
k2>2
(p1=p2+2k1) z przekstałcenia wychodzi: (p2=p1-2k1) i dalej: (2k1=p1-p2)
p1+p2=p1+p1-2k1=2p1-2k1
p1+p2=p2+2k1+p2=2p2+2k1
k2>2
p1+p2=2k2
2p1-2k1=2k2
2p1=2(k2+k1)
p1=k2+k1
p1+p2=2k2
2p2+2k1=2k2
2p2=2(k2-k1)
p2=k2-k1
Te dwa ostatnie są raczej prawdziwe
k1,k2-liczby naturalne
p1>p2
k1>2
k2>2
(p1=p2+2k1) z przekstałcenia wychodzi: (p2=p1-2k1) i dalej: (2k1=p1-p2)
p1+p2=p1+p1-2k1=2p1-2k1
p1+p2=p2+2k1+p2=2p2+2k1
k2>2
p1+p2=2k2
2p1-2k1=2k2
2p1=2(k2+k1)
p1=k2+k1
p1+p2=2k2
2p2+2k1=2k2
2p2=2(k2-k1)
p2=k2-k1
Te dwa ostatnie są raczej prawdziwe