podlogi i sufity

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
kriegor
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 330
Rejestracja: 21 sty 2012, o 20:51
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: ut
Podziękował: 182 razy
Pomógł: 1 raz

podlogi i sufity

Post autor: kriegor »

1. czy dla kazdej liczby calkowitej \(\displaystyle{ n}\) zachodzi: \(\displaystyle{ \left\lfloor \frac{n+2-\left\lfloor\frac{n}{25}\right\rfloor}{3} \right\rfloor = \left\lfloor \frac{8n+24}{25} \right\rfloor}\) ??

2. \(\displaystyle{ n\in\mathbb{N}}\), ile rozwiazan \(\displaystyle{ x}\) ma nastepujace rownanie:
\(\displaystyle{ (n+1)x-\lfloor n\cdot x\rfloor=c}\) ??

jakos nie wiem jak sobie radzic z tego typu zadankami
bartek118
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5974
Rejestracja: 28 lut 2010, o 19:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toruń
Podziękował: 15 razy
Pomógł: 1251 razy

podlogi i sufity

Post autor: bartek118 »

Ad 2. Jakie są oszacowania na podłogę?
kriegor
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 330
Rejestracja: 21 sty 2012, o 20:51
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: ut
Podziękował: 182 razy
Pomógł: 1 raz

podlogi i sufity

Post autor: kriegor »

\(\displaystyle{ \lfloor x \rfloor \le x<\lfloor x \rfloor+1}\)
Awatar użytkownika
Lorek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7150
Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ruda Śląska
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 1322 razy

podlogi i sufity

Post autor: Lorek »

1. Podstaw \(\displaystyle{ n=25k+r,\ r\in\ZZ_{24}}\) i skorzystaj z \(\displaystyle{ \lfloor x+m\rfloor=\lfloor x\rfloor+m}\) dla \(\displaystyle{ m\in \ZZ}\)
ODPOWIEDZ