Jak można się do tego zabrać:
\(\displaystyle{ x^3+y^4=z^5}\)
wskazówka: \(\displaystyle{ 2^n+2^n=2^{n+1}}\)
\(\displaystyle{ x^4+y^5=z^6}\)
wskazówka: przemnożyć równość \(\displaystyle{ 1+3=4}\) przez \(\displaystyle{ 2^n*3^m}\)
twierdzenie o resztach?
-
- Użytkownik
- Posty: 82
- Rejestracja: 10 sty 2012, o 08:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Belchatow
- Podziękował: 13 razy
- Vax
- Użytkownik
- Posty: 2913
- Rejestracja: 27 kwie 2010, o 22:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Biała Podlaska / Warszawa
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 612 razy
twierdzenie o resztach?
1) 263032.htm?hilit=%2060n
2) Tak samo, mamy prawdziwą równość:
\(\displaystyle{ 2^{n}3^{m}+2^n3^{m+1} = 2^{n+2}3^m}\)
Chcemy, aby dane m,n spełniały:
\(\displaystyle{ \begin{cases} n \equiv 0\pmod{4} \\ m \equiv 0\pmod{4} \\ n \equiv 0\pmod{5} \\ m+1 \equiv 0\pmod{5} \\ n+2 \equiv 0\pmod{6} \\ m \equiv 0\pmod{6} \end{cases}}\)
A stąd już łatwo dostać: \
\(\displaystyle{ \begin{cases} n \equiv 40 \pmod{60} \iff n = 60k+40 , k \in \mathbb_{Z} \\ m \equiv 24 \pmod{120} \iff m = 120l+24 , l \in \mathbb_{Z}\end{cases}}\)
Czyli równość \(\displaystyle{ x^4+y^5=z^6}\) spełniają trójki:
\(\displaystyle{ (x,y,z) = (2^{15k+10}3^{30l+6} , 2^{12k+8}3^{24l+5} , 2^{10k+7}3^{20l+4}) , k,l \in \mathbb_{Z}_+}\)
2) Tak samo, mamy prawdziwą równość:
\(\displaystyle{ 2^{n}3^{m}+2^n3^{m+1} = 2^{n+2}3^m}\)
Chcemy, aby dane m,n spełniały:
\(\displaystyle{ \begin{cases} n \equiv 0\pmod{4} \\ m \equiv 0\pmod{4} \\ n \equiv 0\pmod{5} \\ m+1 \equiv 0\pmod{5} \\ n+2 \equiv 0\pmod{6} \\ m \equiv 0\pmod{6} \end{cases}}\)
A stąd już łatwo dostać: \
\(\displaystyle{ \begin{cases} n \equiv 40 \pmod{60} \iff n = 60k+40 , k \in \mathbb_{Z} \\ m \equiv 24 \pmod{120} \iff m = 120l+24 , l \in \mathbb_{Z}\end{cases}}\)
Czyli równość \(\displaystyle{ x^4+y^5=z^6}\) spełniają trójki:
\(\displaystyle{ (x,y,z) = (2^{15k+10}3^{30l+6} , 2^{12k+8}3^{24l+5} , 2^{10k+7}3^{20l+4}) , k,l \in \mathbb_{Z}_+}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 82
- Rejestracja: 10 sty 2012, o 08:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Belchatow
- Podziękował: 13 razy
twierdzenie o resztach?
dobre
skąd wiadomo było, że te potęgi potem tak pięknie się ułożą?
czy to po prostu ktoś doszedł do tego podstawienia \(\displaystyle{ 2^n}\) oraz \(\displaystyle{ 3^m}\) metodą prób i błędów
skąd wiadomo było, że te potęgi potem tak pięknie się ułożą?
czy to po prostu ktoś doszedł do tego podstawienia \(\displaystyle{ 2^n}\) oraz \(\displaystyle{ 3^m}\) metodą prób i błędów
-
- Użytkownik
- Posty: 82
- Rejestracja: 10 sty 2012, o 08:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Belchatow
- Podziękował: 13 razy
twierdzenie o resztach?
chodziło mi o to przejście (że te liczby będą pasowały):
\(\displaystyle{ 2^{60n+24} + 2^{60n+24} = 2^{60n+25}}\)
Czyli:
\(\displaystyle{ (2^{20n+8})^3 + (2^{15n+6})^4 = (2^{12n+5})^5}\)
czy to jest takie oczywiste, że tylko potęgi liczb 2 będą spełniały równość - a może to tylko jeden z odkrytych sposobów?
\(\displaystyle{ 2^{60n+24} + 2^{60n+24} = 2^{60n+25}}\)
Czyli:
\(\displaystyle{ (2^{20n+8})^3 + (2^{15n+6})^4 = (2^{12n+5})^5}\)
czy to jest takie oczywiste, że tylko potęgi liczb 2 będą spełniały równość - a może to tylko jeden z odkrytych sposobów?