pieciocyfrawa liczba??

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
sandra1023
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15
Rejestracja: 1 mar 2007, o 18:00
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: kolno
Pomógł: 2 razy

pieciocyfrawa liczba??

Post autor: sandra1023 »

jesli do pewnej pieciocyfrowej liczby A dopiszemy 1 z lewej strony to otrzymamy liczbe szesciocyfrowa jesli zas dopiszemy 1 z prawej strony otrzymamy liczbe szesciocyfrowa trzykrotnie wieksza od pierwszej. znajdz to 5cyfrowa liczbe??
Ewa 20
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 164
Rejestracja: 18 lut 2007, o 12:55
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Ozimek
Podziękował: 18 razy
Pomógł: 12 razy

pieciocyfrawa liczba??

Post autor: Ewa 20 »

Rozwiązanie:
3(100000+A)=10A+1
300000+3A=10A+1
Stąd A=42857
sandra1023
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15
Rejestracja: 1 mar 2007, o 18:00
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: kolno
Pomógł: 2 razy

pieciocyfrawa liczba??

Post autor: sandra1023 »

oj niestety mi wyszło 42714,28571...
czekam na inne rozwiazania
martaa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 136
Rejestracja: 2 lut 2007, o 18:50
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Pomógł: 40 razy

pieciocyfrawa liczba??

Post autor: martaa »

Ale rozwiązanie Ewy 20 jest poprawne (wynik też się zgadza, możesz bezpośrednio podstawić )...
ODPOWIEDZ