duza liczba
-
- Użytkownik
- Posty: 384
- Rejestracja: 12 lut 2007, o 19:40
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: wawa
- Podziękował: 77 razy
- Pomógł: 1 raz
duza liczba
Srawdz czy liczba \(\displaystyle{ {100\choose 0}2^{100}+{100\choose 1}2^{99}+{100\choose 2}2^{98}+...+{100\choose 99}2^{1}+{100\choose 100}2^{0}}\)
a) jest parzysta czy nieparzysta
b) podzielna przez \(\displaystyle{ 3^2}\)
c) podzielna przez \(\displaystyle{ 3^{50}}\)
a) jest parzysta czy nieparzysta
b) podzielna przez \(\displaystyle{ 3^2}\)
c) podzielna przez \(\displaystyle{ 3^{50}}\)
- przemk20
- Użytkownik
- Posty: 1094
- Rejestracja: 6 gru 2006, o 22:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Olesno
- Podziękował: 45 razy
- Pomógł: 236 razy
duza liczba
Zauwazamy ze
\(\displaystyle{ \\
(2+1)^{100}= {100 \choose 0}2^{100}1^{0}+{100\choose 1}2^{99}1^{2}+....+
{100 \choose 99} 2^{1}1^{99} +{100 \choose 100} 2^{0}1^{100}}\)
Teraz to juz chyba widac
Pozdrawiam!
\(\displaystyle{ \\
(2+1)^{100}= {100 \choose 0}2^{100}1^{0}+{100\choose 1}2^{99}1^{2}+....+
{100 \choose 99} 2^{1}1^{99} +{100 \choose 100} 2^{0}1^{100}}\)
Teraz to juz chyba widac
Pozdrawiam!
-
- Użytkownik
- Posty: 384
- Rejestracja: 12 lut 2007, o 19:40
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: wawa
- Podziękował: 77 razy
- Pomógł: 1 raz
duza liczba
no jak nie przeciez 3^2=3*3 tez same trojki
\(\displaystyle{ \frac{3^{100}}{3^2}=3^{98}}\)
\(\displaystyle{ \frac{3^{100}}{3^2}=3^{98}}\)
Ostatnio zmieniony 1 mar 2007, o 18:54 przez profesorq, łącznie zmieniany 1 raz.