Czym może być liczba ,,e" w aksjomatyce?

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
wakacyjnie1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 12 lip 2012, o 16:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wielkopolska

Czym może być liczba ,,e" w aksjomatyce?

Post autor: wakacyjnie1 »

Szanowni forumowicze,
zwracam się z prośbą pomocy w następującej kwestii:
Swego czasu spotkałem się przy aksjomatach zbioru liczb rzeczywistych z zastosowaniem litery ,,e", w czymś np. tego typu:
\(\displaystyle{ \exists!e^{o}\in R \ \forall a\in R \ \ \ e^{o}+a=a+e^{o}=a, e^{o}=0}\)

Być może jest to pytanie banalne, jednak proszę o informację, czym jest ,,e" w takim przypadku, i gdzie w literaturze można znaleźć zastosowania tego typu.
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 12 lip 2012, o 17:03 przez wakacyjnie1, łącznie zmieniany 1 raz.
OQO
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 54
Rejestracja: 10 cze 2012, o 20:46
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Krakow
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 2 razy

Czym może być liczba ,,e" w aksjomatyce?

Post autor: OQO »

Wyglada jakby chodzilo o element neutralny wzgledem dodawania czyli zero. Chyba nawet masz tam tak napisane.
wakacyjnie1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 12 lip 2012, o 16:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wielkopolska

Czym może być liczba ,,e" w aksjomatyce?

Post autor: wakacyjnie1 »

OQO pisze:Wyglada jakby chodzilo o element neutralny wzgledem dodawania czyli zero. Chyba nawet masz tam tak napisane.
Dzięki za odpowiedź . Dalej pojawiały się np. zapisy z \(\displaystyle{ e^{1}=1}\). Kwestia liczb ,,w potędze" e, mnie trochę zmyliła, jednak teraz już widzę, że to oznaczenie miało chyba tylko na celu odróżnić od siebie elementy neutralne związane z różnymi działaniami.
Pozdrawiam;)
ODPOWIEDZ