suma potęg będąca kwadratem liczb naturalnych

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
tatteredspire
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 716
Rejestracja: 2 wrz 2009, o 21:59
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 83 razy
Pomógł: 74 razy

suma potęg będąca kwadratem liczb naturalnych

Post autor: tatteredspire »

Czy istnieje liczba całkowita dodatnia \(\displaystyle{ i}\) różna od \(\displaystyle{ 3}\) aby przy wszelkim całkowitym dodatnim \(\displaystyle{ n}\) liczba \(\displaystyle{ \sum_{k=1}^{n}k^i}\) była kwadratem liczby całkowitej?
Awatar użytkownika
Sylwek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2716
Rejestracja: 21 maja 2007, o 14:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 160 razy
Pomógł: 657 razy

suma potęg będąca kwadratem liczb naturalnych

Post autor: Sylwek »

Podpowiedź: prawdziwość tezy dla pewnego \(\displaystyle{ i \ge 4}\) implikuje, że \(\displaystyle{ 1+2^i=a^2 \iff 2^i=(a-1)(a+1)}\), co można szybko obalić.
ODPOWIEDZ