Witam szanowne grono uzytkownikow forum . Potrzebuje porady jak rozwiazac takie zadanie:
Liczbe 100 mozna przedstawic w postaci sumy trzech szescianow liczb calkowitych. Znane sa tylko trzy rozwiazania. To, w ktorym wystepuja najwieksze liczby jest nastepujace: 1870^3 + (-1797)^3 + (-903)^3 = 100.
Jakie sa pozostale dwa rozwiazania?
Z gory serdecznie dziekuje za pomoc i pozdrawiam.
Suma trzech szescianow
-
- Użytkownik
- Posty: 8601
- Rejestracja: 1 maja 2006, o 20:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 47 razy
- Pomógł: 1816 razy
Suma trzech szescianow
\(\displaystyle{ 7^3 + (-3)^3 + (-6)^3 = 100}\)
[ Dodano: 1 Marzec 2007, 15:26 ]
Oraz
\(\displaystyle{ 190^3 + (-139)^3 +(-161)^3=100}\)
[ Dodano: 1 Marzec 2007, 15:26 ]
Oraz
\(\displaystyle{ 190^3 + (-139)^3 +(-161)^3=100}\)