Podstawowe twierdzenie arytmetyki - dowód

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
tranto
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 64
Rejestracja: 3 paź 2009, o 20:20
Płeć: Kobieta
Podziękował: 12 razy

Podstawowe twierdzenie arytmetyki - dowód

Post autor: tranto »

Czy istnieje bardziej przystępny dowód zasadniczego twierdzenia arytmetyki niż ten podany na polskiej Wikipedii?
janusz47
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7918
Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 1671 razy

Podstawowe twierdzenie arytmetyki - dowód

Post autor: janusz47 »

Istnieje szereg dowodów tego twierdzenia,
Proponuję dowód Pana Prof. Wacława Sierpińskiego w jego książce Arytmetyka Teoretyczna, PWN Warszawa.
OQO
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 54
Rejestracja: 10 cze 2012, o 20:46
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Krakow
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 2 razy

Podstawowe twierdzenie arytmetyki - dowód

Post autor: OQO »

Ja znam taki, prosze mnie poprawic jezeli sie myle:

Pokazanie ze w ogole istnieje rozklad na pierwsze jest bardzo latwe przez indukcje. Teraz jezeli \(\displaystyle{ n=2}\) to w oczywisty sposob rozklad jest jednoznaczny. Zakladamy ze pokazalismy twierdzenie dla wszystkich liczb \(\displaystyle{ 2,3,...,n-1}\) (to jest jedna z rownowaznych wersji tw o indukcji matematycznej, znacznie bardziej wygodna tutaj). Teraz patrzymy na \(\displaystyle{ n}\) i rozkladamy na czynniki pierwsze. Zeby pokazac ze rozklad jest jednoznaczny, zakladamy ze nie jest:

\(\displaystyle{ n=p_1 ... p_s = q_1 ... q_t}\).

Widac stad ze \(\displaystyle{ p_1}\) dzieli \(\displaystyle{ n}\), czyli dzieli iloczyn \(\displaystyle{ q_1 ... q_t}\), czyli dzieli ktorys z jego czynnikow, rownie dobrze moze byc to \(\displaystyle{ q_1}\). Ale \(\displaystyle{ p_1, q_1}\) sa obie pierwsze, wiec z tej podzielnosci wynika ich rownosc. Dlatego mozemy skrocic stronami przez \(\displaystyle{ p_1}\):

\(\displaystyle{ \frac{n}{p_1} = p_2 ... p_s = q_2 ... q_t}\)

Ale \(\displaystyle{ 1<\frac{n}{p_1}<n}\) wiec mozna skorzystac z zalozenia indukcyjnego, stad rozklad jest jednoznaczny co konczy dowod.
Awatar użytkownika
Ponewor
Moderator
Moderator
Posty: 2218
Rejestracja: 30 sty 2012, o 21:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 70 razy
Pomógł: 297 razy

Podstawowe twierdzenie arytmetyki - dowód

Post autor: Ponewor »

W dziele pod tytułem: "Wstęp do teorii liczb" Wacława Sierpińskiego jest zdaje się ten sam, albo bardzo podobny dowód tego twierdzenia co na Wikipedii, co mogłem sprawdzić jeszcze szybciej zerkając w przypisy artykułu na WIKI.
janusz47 pisze:Istnieje szereg dowodów tego twierdzenia,
Proponuję dowód Pana Prof. Wacława Sierpińskiego w jego książce Arytmetyka Teoretyczna, PWN Warszawa.
Zajrzałem na krótko i tutaj tego dowodu nie widzę.
Awatar użytkownika
Zordon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4977
Rejestracja: 12 lut 2008, o 21:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 75 razy
Pomógł: 910 razy

Podstawowe twierdzenie arytmetyki - dowód

Post autor: Zordon »

OQO pisze:Ja znam taki, prosze mnie poprawic jezeli sie myle:

Pokazanie ze w ogole istnieje rozklad na pierwsze jest bardzo latwe przez indukcje. Teraz jezeli \(\displaystyle{ n=2}\) to w oczywisty sposob rozklad jest jednoznaczny. Zakladamy ze pokazalismy twierdzenie dla wszystkich liczb \(\displaystyle{ 2,3,...,n-1}\) (to jest jedna z rownowaznych wersji tw o indukcji matematycznej, znacznie bardziej wygodna tutaj). Teraz patrzymy na \(\displaystyle{ n}\) i rozkladamy na czynniki pierwsze. Zeby pokazac ze rozklad jest jednoznaczny, zakladamy ze nie jest:

\(\displaystyle{ n=p_1 ... p_s = q_1 ... q_t}\).

Widac stad ze \(\displaystyle{ p_1}\) dzieli \(\displaystyle{ n}\), czyli dzieli iloczyn \(\displaystyle{ q_1 ... q_t}\), czyli dzieli ktorys z jego czynnikow, rownie dobrze moze byc to \(\displaystyle{ q_1}\). Ale \(\displaystyle{ p_1, q_1}\) sa obie pierwsze, wiec z tej podzielnosci wynika ich rownosc. Dlatego mozemy skrocic stronami przez \(\displaystyle{ p_1}\):

\(\displaystyle{ \frac{n}{p_1} = p_2 ... p_s = q_2 ... q_t}\)

Ale \(\displaystyle{ 1<\frac{n}{p_1}<n}\) wiec mozna skorzystac z zalozenia indukcyjnego, stad rozklad jest jednoznaczny co konczy dowod.
Niestety jest tutaj luka. Korzystasz z tego, że jeśli liczba pierwsza \(\displaystyle{ p}\) dzieli \(\displaystyle{ ab}\) to \(\displaystyle{ p|a \vee p|b}\), należy to najpierw udowodnić.
justynian
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 705
Rejestracja: 10 lip 2009, o 16:32
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 21 razy
Pomógł: 58 razy

Podstawowe twierdzenie arytmetyki - dowód

Post autor: justynian »

Przystępny dowód tego twierdzenia można znaleźć w "co to jest matematyka".
OQO
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 54
Rejestracja: 10 cze 2012, o 20:46
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Krakow
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 2 razy

Podstawowe twierdzenie arytmetyki - dowód

Post autor: OQO »

Zordon pisze: Niestety jest tutaj luka. Korzystasz z tego, że jeśli liczba pierwsza \(\displaystyle{ p}\) dzieli \(\displaystyle{ ab}\) to \(\displaystyle{ p|a \vee p|b}\), należy to najpierw udowodnić.
No tak, to wymaga paru krokow wstecz : dowod tego wynika z faktu, ze \(\displaystyle{ d \mid qn \Rightarrow d \mid n}\) jesli \(\displaystyle{ nwd(d,q)=1}\), co z kolei wynika z rozkladu \(\displaystyle{ nwd(a,b) = ax+by}\) dla pewnych \(\displaystyle{ x,y}\) co pokazuje sie przez indukcje na \(\displaystyle{ a+b}\).
Awatar użytkownika
Zordon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4977
Rejestracja: 12 lut 2008, o 21:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 75 razy
Pomógł: 910 razy

Podstawowe twierdzenie arytmetyki - dowód

Post autor: Zordon »

OQO pisze: No tak, to wymaga paru krokow wstecz : dowod tego wynika z faktu, ze \(\displaystyle{ d \mid qn \Rightarrow d \mid n}\) jesli \(\displaystyle{ nwd(d,q)=1}\), co z kolei wynika z rozkladu \(\displaystyle{ nwd(a,b) = ax+by}\) dla pewnych \(\displaystyle{ x,y}\) co pokazuje sie przez indukcje na \(\displaystyle{ a+b}\).
Masz rację. Jednak mówienie indukcja "na", bądź też indukcja "po" (chociaż ta wersja jest jeszcze znośna) jest przez niektóre osoby uznawane za poważne przestępstwo. Polecam raz na zawsze przyzwyczaić się do indukcji "względem".
MadJack
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 270
Rejestracja: 21 lis 2010, o 22:23
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 35 razy

Podstawowe twierdzenie arytmetyki - dowód

Post autor: MadJack »

A mógłby ktoś napisać zarys tego, jak się dowodzi to indukcyjnie? Byłbym wdzięczny, bo mnie to zaciekawiło
Awatar użytkownika
Zordon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4977
Rejestracja: 12 lut 2008, o 21:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 75 razy
Pomógł: 910 razy

Podstawowe twierdzenie arytmetyki - dowód

Post autor: Zordon »

Indukcyjnie to ja nie lubię. To jest po prostu rozszerzony algorytm Euklidesa, trzeba udowodnić poprawność. Można znaleźć w wielu miejscach.
MadJack
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 270
Rejestracja: 21 lis 2010, o 22:23
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 35 razy

Podstawowe twierdzenie arytmetyki - dowód

Post autor: MadJack »

Aha, to znam Też ten dowód średnio lubię. Ale i tak dzięki
ODPOWIEDZ