Nierówności z liczbami pierwszymi
-
- Użytkownik
- Posty: 716
- Rejestracja: 2 wrz 2009, o 21:59
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 83 razy
- Pomógł: 74 razy
Nierówności z liczbami pierwszymi
Czy dla każdej liczby \(\displaystyle{ x}\) należącej do zbioru \(\displaystyle{ (-1,1)}\) istnieją liczby pierwsze \(\displaystyle{ p,q}\), że \(\displaystyle{ \cos(p)<x<\cos(q)}\) ?
- Zordon
- Użytkownik
- Posty: 4977
- Rejestracja: 12 lut 2008, o 21:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 75 razy
- Pomógł: 910 razy
Nierówności z liczbami pierwszymi
To oczywiście powinna być prawda, natomiast wydaje się, że może to być problem otwarty. Przeformułowanie na inny język wygląda następująco: czy ciąg \(\displaystyle{ \frac{p_n}{2\pi}}\) ma punkty skupienia \(\displaystyle{ 0}\) i \(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\) modulo \(\displaystyle{ 1}\). Znanym rezultatem jest to, że \(\displaystyle{ \frac{n}{2\pi}}\) jęst gęsty modulo \(\displaystyle{ 1}\), jednak zbiór liczb pierwszych ma zerową gęstość wśród liczb naturalnych, więc tutaj jest ciężej.