liczby pierwsze będące sumami kwadratów
-
- Użytkownik
- Posty: 716
- Rejestracja: 2 wrz 2009, o 21:59
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 83 razy
- Pomógł: 74 razy
liczby pierwsze będące sumami kwadratów
Wyznaczyć wszystkie liczby pierwsze \(\displaystyle{ p}\) dla których istnieją liczby całkowite \(\displaystyle{ a,b,c}\), że \(\displaystyle{ p=a^2+b^2+c^2}\).
- Zordon
- Użytkownik
- Posty: 4977
- Rejestracja: 12 lut 2008, o 21:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 75 razy
- Pomógł: 910 razy
liczby pierwsze będące sumami kwadratów
To jest rzecz dosyć klasyczna, natomiast dowód zazwyczaj opiera się na tw. Hasse-Minkowskiego, które jest wysoce nietrywialne. Nie sądze, żeby ktoś mógł wymyślić dowód ad-hoc.
edit: no chyba, że nie wymagasz, żeby a,b,c były niezerowe..., ale wtedy niewiele się zmienia, trzeba dodatkowo rozważać rozkłady na 2 kwadraty, czyli \(\displaystyle{ p=4k+1}\)
edit: no chyba, że nie wymagasz, żeby a,b,c były niezerowe..., ale wtedy niewiele się zmienia, trzeba dodatkowo rozważać rozkłady na 2 kwadraty, czyli \(\displaystyle{ p=4k+1}\)
Ostatnio zmieniony 28 cze 2012, o 23:34 przez Zordon, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 716
- Rejestracja: 2 wrz 2009, o 21:59
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 83 razy
- Pomógł: 74 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 270
- Rejestracja: 21 lis 2010, o 22:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 35 razy
liczby pierwsze będące sumami kwadratów
W Teorii liczb W. Sierpińskiego jest napisane:
Jest tam nawet podany dowód konieczności tego warunku, a o dowodzie wystarczalności jest napisane, że jest długi.Na to, aby liczba naturalna \(\displaystyle{ n}\) rozkładała się na sumę trzech kwadratów liczb całkowitych, potrzeba i wystarcza, by nie była ona postaci \(\displaystyle{ 4^l \cdot (8k+7)}\) dla żadnych \(\displaystyle{ k, l}\) całkowitych nieujemnych.