z małego twierdzenia Fermata wynika

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
michal422

z małego twierdzenia Fermata wynika

Post autor: michal422 »

Z małego twierdzenia Fermata wynika, ze liczba \(\displaystyle{ a=9^{66}-1}\)
a) jest liczbą pierwsza?
b) jest liczbą złożoną?
c) jest podzielna przez 7?
octahedron
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3568
Rejestracja: 7 mar 2011, o 22:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Pomógł: 910 razy

z małego twierdzenia Fermata wynika

Post autor: octahedron »

Liczba \(\displaystyle{ 9^{67}-9=9(9^{66}-1)=9a}\) jest podzielna przez \(\displaystyle{ 67}\), czyli \(\displaystyle{ a}\) jest złożona. Jest też podzielna przez \(\displaystyle{ 7}\), ale to chyba nie wynika z tego twierdzenia.
michal422

z małego twierdzenia Fermata wynika

Post autor: michal422 »

skąd wiemy, ze jest podzielna przez 7?
Awatar użytkownika
Lorek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7150
Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ruda Śląska
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 1322 razy

z małego twierdzenia Fermata wynika

Post autor: Lorek »

\(\displaystyle{ 9^{66}-1=9^3\big( (9^9)^7-9^9\big)+9^5(9^7-9)+9^6-1}\)
ODPOWIEDZ