Czy z układu liczb (...) moża wybrać zredukowany układ reszt

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
kjubus
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 7 cze 2012, o 22:52
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: pzn
Podziękował: 4 razy

Czy z układu liczb (...) moża wybrać zredukowany układ reszt

Post autor: kjubus »

Mam zadanie (tresc ponizej) i chcialbym sie dowiedziec, czy dobrze je wykonuje

tresc zadania:
Czy z układu liczb: \(\displaystyle{ -45, -19, 17, 44, 67, 98}\) można wybrać zredukowany układ reszt \(\displaystyle{ mod 8}\)?

wyznaczam najpierw zredukowany układ reszt \(\displaystyle{ mod 8}\), wychodzi mi wiec zbior: \(\displaystyle{ {1, 3, 5, 7}\\}\). obliczam wiec reszty z dzielenia wszystkich elementów wymienionych powyżej:
\(\displaystyle{ -45 mod 8 = 3\\
-19 mod 8 = 5\\
17 mod 8 = 1\\
44 mod 8 = 4\\
67 mod 8 = 3\\
98 mod 8 = 2\\}\)

widze, ze ze zbioru reszt brakuje mi \(\displaystyle{ 7}\), wiec odpowiedz brzmi: nie, z tego ukladu liczb nie mozna wybrac zredukowanego ukladu reszt \(\displaystyle{ mod 8}\).

wszystko dobrze? czy cos nie tak?
justyskaf
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 82
Rejestracja: 20 lip 2011, o 18:21
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 12 razy

Czy z układu liczb (...) moża wybrać zredukowany układ reszt

Post autor: justyskaf »

według mnie jest w porządku
ODPOWIEDZ