Jak się dzieli liczby

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
Iwans
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 22 maja 2012, o 17:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk

Jak się dzieli liczby

Post autor: Iwans »

Może mi ktoś powiedzieć jak się dzieli liczby? Nie mam pojęcia w jakim dziale to umieścić, do podstaw matematyki się raczej nie nadaje.

Na pewnym forum wyczytałem, że mógłbym obliczyć liczbę za pomocą metody Newtona-Raphsona dla
\(\displaystyle{ x= \frac{1}{b}\\
\frac{1}{x}-b=0}\)

co akurat jest mi teraz najbardziej potrzebne, jednak dobrze by było gdyby dało się obliczyć także
\(\displaystyle{ x=\frac{a}{b}}\)

Czy mógłby ktoś krok po kroku wyjaśnić jak podzielić liczbę przez liczbę z dokładnością do n-tej liczby po przecinku?
ODPOWIEDZ